Az emberszabásúak: Orangután (Pongo)

2015.05.16 17:50

Az orangután, maláj nyelven „erdei ember” fejlődési vonala (Ponginae alcsalád) kb. 13-14 millió évvel ezelőtt vált el a többi emberszabásúétól (Homininae és Dryopithecinae alcsaládok).

Két (al)faja a kritikusan veszélyeztetett szumátrai orangután (Pongo pygmaeus abelii), melyből mindössze 6.600 példány él szabadon és a veszélyeztetett borneói orangután (Pongo pygmaeus pygmaeus), melynek szabadon élő populációja 45.000 és 90.000 egyed közé tehető. (Frank, Csilla (2015). Where are our responsibility?. In. Baby Baboons: http://babybaboons.webnode.hu/news/where-are-our-responsibility-/ (Megtekintés: 2015. 01. 27.) Az UNESCO-, az IUCN Red List- és a US National Library of Medicine, National Institutes of Health 2015 januárjában összevetett adatai alapján.)


Sumatran Orangutans

 

A borneói orangutánokon belül 3 további alfaját különít el a tudomány:

  • a Pongo pygmaeus pygmaeus-t (Északnyugat-Borneóban)

  • a Pongo pygmaeus morio-t (Északkelet- és Kelet-Borneóban), valamint

  • a Pongo pygmaeus wurmbii-t (Délnyugat-Borneóban).

Bornean Orangutans

 

Az orangutánok napjainkban kizárólag Indonéziában, Borneó és Szumátra szigetein találhatóak meg természetes életkörülményeik között.

Az orangután a legnagyobb testű fán élő állat, melynek a nemi kétalakúsága sok más fajhoz hasonlóan erőteljes. A hímek jóval magasabbak és súlyosabbak, mint a nőivarú egyedek, továbbá a kifejlett hím orangután jellegzetes pofalemezeket növeszt, a testét hosszabb vörös szőrzet borítja, mint a nőstényekét, s karjainak fesztávolsága eléri a 2–2,25 métert. A hímek 50-90 kg, a nőstények 30-50 kg közötti testtömeggel rendelkeznek.

 

Az orangutánok a természetben főleg gyümölcsökkel, elsősorban fügefélékkel táplálkoznak, s mozgásuk remekül alkalmazkodik a különböző gyümölcsök éréséhez.

Szívesen esznek leveleket, virágokat, rügyeket és gallyakat is, s nem vetik meg a kisebb rovarokat és gerinceseket, valamint a madarak tojásait sem. A fák lombozatában, ill. odvaiban megmaradó esővizet isszák.

Male Bornean Orangutan at Biopark Fuengirola

 

Az orangutánok délelőtt és késő délután a legaktívabbak. Éjszakára lombokból és levelekből épít magának gondosan kivitelezett fészket a lombkoronaszintben, mely természetes élőhelyén 10–20 méter magasságban helyezkedik el.

A vizet afrikai rokonaihoz hasonlóan kerüli, így úszni sem tud, de meglehetős nyugalomban és együttműködésben, önmegadó módon viseli az ember által végzett fürdetést.

 

A kifejlett hímek territóriuma Borneón kb. 2–6, Szumátrán 2–10 km2. A hímek egyedül, a nőstények egyedül vagy másik nősténnyel, ill. kölykeikkel együtt élnek, egy átlagosan 0,65 km2 nagyságú területen. A vezérhímekkel általában csak akkor találkoznak, amikor az párzani akar, melyet több nősténnyel is megejt. A hímek egymáshoz való viszonya meglehetősen ellenséges.

 

A nőstények ösztrusz ciklusa kb. 30 napos, az ovuláció a 15. nap környékére esik, mely közelítőleg megegyezik az ember adataival. (Egy fogamzóképes felnőtt nő ciklusa ugyanolyan valószínűséggel lehet 28 napos, mint pl. 26 vagy 30 napos, megközelítőleg félidős ovulációval, valamikor a 13. és a 16. nap között.)

A borneói orangutánok 233–263 nap, a szumátraiak picit több, 227–275 nap vemhesség után rendszerint egy, kb. 1-1,5 kg-os utódot szülnek, de előfordulhat ikerszülés is. Az anya kb. 42 hónapos korában választja el igen gondosan nevelt kicsinyét, aki 6–7 éves korában válik önállóvá. Míg a nőivarú utódok anyjuk közelében maradnak, addig a hímek messze vándorolnak.

 

A nőstények 7–10 éves koruk között ivaréretté, elérve felnőtt testméreteiket, de a természetben első kölyküket csak 15 éves koruk körül szülik, majd ezt követően általában 8 évente.

A hímek 10–12 éves korukig nőnek, de mind fizikai, mind szociális érettségüket csak 14 éves koruk körül érik el.

A vadonban kb. 45 évig, fogságban akár 60 évig is élhetnek.

 

Az orangutánok, mint minden emberszabású (ám nemcsak az emberszabásúak tudatos eszközhasználók! Tudatos eszközhasználatot már megfigyeltek, megfigyeltünk makákóknál, galléros páviánoknál, mandrilloknál és az újvilági majmok közül pl. a kapucinus majomnál is), eszközhasználók, akik kiváló megfigyelőképességgel, intelligenciával, visszafogott, de mély érzelmekkel és valódi humorral rendelkeznek.

Male Bornean Orangutan holds a baby

 

A természetben a vadászat és az illegális állatkereskedelem mellett élőhelyének rohamos léptekkel növő pusztulása – pálmaolaj ültetvények telepítése következtében végzett szisztematikus erdőirtás – fenyegeti.

Az állatkertek és nemzetközi szervezetek, pl. a Biruté Galdikas főemlőskutató, az orangutánok specialistája által alapított és vezetett Orangutan Foundation International vagy az 1998-ban Lone Drøscher Nielsen alapította és üzemeltetett Nyaru Menteng Orangutan Reintroduction Project Kalimantan-ban (Borneo, Indonesia), a Bornean Orangutan Survival Foundation, az International Animal Rescue és a The Orangutan project stb. világszerte komoly erőfeszítéseket téve küzdenek az orangutánok megmentésért, életterületükön az árván maradt vagy sérült egyedek sikeres rehabilitációjáért és re-integrációjáért.

 

Borneói orangután 6 németországi és 30 EAZA állatkertben kap otthont. Szumátrai rokonaik 12 németországi és 19 EAZA tag állatkertben látható Európában. (Borneói és szumátrai orangutánok az EAZA tag állatkertekben. In. Zootierliste: http://www.zootierliste.de/en/?klasse=1&ordnung=108&familie=10819&art=1071203 és http://www.zootierliste.de/en/?klasse=1&ordnung=108&familie=10819&art=1071206 Megtekintés: 2015. 03. 08.)