Szaúdi pasák és háremhölgyeik

2012.11.20 18:31

Egy Szaúd-Arábiai website-on érdekes, egy időben megdöbbentő fotósorozatra leltem az ott élő galléros páviánokról.

A honlap korrektül mutatja be a galléros páviánok legfőbb ismérveit, így annak őshonos területeit Afrikában és az Arab-félszigeten, a hímek ezüstszürke szőrzetű megjelenését (gallérját: sörény és köpeny ötvözetét), kutyaszerű arcát, a kétivarú megjelenés részeként a nőstények kb. fele akkora testméretét a hímekhez viszonyítottan, a hatalmas hímek nagy metszőfogait, és a nőstények rendszerint barna bundáját.

A valóságnak megfelelően prezentálja a site a hím páviánok 20, de akár 30 kg-os testsúlyát, mely a nőstények esetében pusztán 10-15 kg.

 

 

A cikk kitér arra, hogy Szaúd-Arábiában a galléros páviánok száraz, félsivatagos területeken, szteppéken, dimbes-dombos vidékeken őshonosak, s aludni az akár 3.000 méter magasságban lévő hegyek sziklái között keresnek menedéket.

Mivel a galléros páviánok (is) opportunisták, így lényegében minden (sajnálatos módon) szemetet is képesek elfogyasztani... és szeméttelep aztán bőven akad az arab országok szinte mindegyikében, így a Szaúdi Királyságban is.

Az ország is tiszteletben tartja, hogy a Nemzetközi Kereskedelemről Szóló Egyezmény (a CITES II. függeléke) a galléros páviánokat a veszélyeztetett fajok közé sorolja, mégis mostoha, és figyelmet érdemlő negatív körülmények mutatkoznak a páviánok táplálkozásában és ezáltal életminőségében is.

 

 

Jóllehet, a társas viselkedés galléros páviánokra jellemző formája tökéletesen megvalósul a fotókon is látható egyedeknél (egy hímes hárem, 4 nőstény, egy fiatal egyed és egy bébi), azok szőrzete elhanyagolt (csapzott, kosztól összetapadó), táplálkozásuk milyensége miatt kinézetük nem maradéktalanul egészséges megjelenést sugalló, és testalkatuk, ill. testméretük némileg (nem kóros mértékben!) elmarad a galléros páviánok életkornak megfelelő méreteitől.

 

 

Sokkal megfelelőbb lenne a hárem számára, ha a szemétteleptől (így könnyű, ám meglehetősen káros és baktériumveszélyes táplálékszerzéstől) távol, a hegyekben, a számukra természetes táplálékokat: gumókat, magokat, virágokat, gyümölcsöket, bogarakat, kisebb gerinceseket felkutatva táplálkoznának és élnék közösségi életüket.

Ezen szeméttelepek felszámolása, ill. páviánok elől történő elzárása, továbbá az egyedek teljesen természetes közegbe történő visszatelepítése elengedhetetlen lenne hosszabb távon az egészséges genetikai állományú és kiegyensúlyozott szaporodás szempontjából.

 

 

Fotók forrása: http://www.birdsofsaudiarabia.com/2012/10/hamadryas-baboon-baha.html