A depresszió kezelése az emberszabásúaknál és a cerkófmajomformáknál

2015.05.24 16:45

(Cerkófmajomformák esetében kiváltképp a páviánoknál és makákóknál)

 

A terápiás célkitűzés minden esetben ugyanaz: a tünetcsoportok kezelése, a tünetmentes állapot elérése, a visszaesés megelőzése és a kognitív – az észlelő és megismerő – funkciók sérülékenységének csökkentése. A humán orvoslás a depressziót az életveszélyes állapotok közé sorolja, mert hatékony kezelés nélkül veszélyeztető állapot alakulhat ki; a depressziós beteg akár önmagát, akár környezetét is veszélyeztetheti.


A biokémiai megfontolásokat figyelembe véve a gyógyszeres kezelés elsősorban a neurotranszmitterek felborult egyensúlyának helyrebillentésére törekszik, melyet az állatok esetében mindenképp célszerű elkerülni, így a kémiai, antidepresszív szerekről nem ejtek bővebben szót.

 

Eyes of an Anubis/Olive Baboon

 

(A klinikai gyakorlatban használatos gyógyszerek mindegyike a központi idegrendszer szerotonin-, noradrenalin- vagy dopamin-anyagcseréjét befolyásolja, többnyire fokozza. A triciklikus antidepresszánsok a pszichés és a testi tüneteket is enyhítik, de jelentőségük csökken. A MAO-bénítók csoportja megakadályozza a noradrenalin lebontását, ezért annak szintje megnő a vérben, s ez enyhíti a depressziós tüneteket. Az SSRI (szelektív szerotonin-visszavétel gátló) típusú készítmények (ma a legelterjedtebbek) a szerotonin aktivitására hatnak kedvezően. Az ún. SNRI típusú készítmények szelektíven gátolják a noradrenalin visszavételét. Az új szelektív szerek már nem fokozzák az alkohol hatását, nem rontják a figyelmet és a mozgásos koordinációt, ill. a legtöbb gyógyszerrel kombinálhatók. Ha a depressziós beteg tüneteit a szorongás uralja, a kezelést szorongáscsökkentővel egészítik ki, más esetben nyugtató hatású antidepresszánst választ az orvos. A terápiaszint 2-4 hét alatt áll be, de a mellékhatások azonnal jelentkeznek. A terápia abbahagyása csak fokozatosan történhet. Ami megvonási tünetnek tűnhet, az valójában a nem megfelelő módon, pl. hirtelen elhagyott gyógyszer miatt kialakult szabályozási zavar, azaz, a szervezetben a gyógyszerszedés alatt kialakult egyensúly felborulása vagy a tünetek visszatérése.)

 

Bonobo

 

Egy depressziós epizód után a következő megjelenésének esélye 60-85%, amelyet a kezelés 10-25%-ra csökkent. A fenntartó kezelést az első depressziós epizód után legalább 6 hónapig, több epizód esetén évekig kell folytatni. Fenntartásra minden esetben az életvitelt lényegesen nem befolyásoló módszert kell alkalmazni.


Az embereknek a biológiai módszerek mellett, az állatoknak a biológiai módszerek helyett több pszichoterápiás lehetőség áll rendelkezésére.

A viselkedésterapeuták az örömteli élethelyzetek biztosításában segítenek, megerősítik a nem depressziós viselkedést úgy, hogy figyelmen kívül hagyják a kliens lehangolt megjegyzéseit és fejlesztik a beteg szociális készségeit.

 

 • A kognitív pszichoterápia célja a beteg pozitív megnyilvánulásainak elősegítése saját magával szemben, a depresszióra jellemző az automatikus gondolatok érvénytelenítése és a negatív hozzáállás megváltoztatása.

 • Az interperszonális pszichoterápia szerint négy olyan, az emberi kapcsolatokat érintő problémakör van, amely depresszióhoz vezethet, ezek tisztázása és feloldása a feladat:

 • a gyász

 • a szerepek eltérő értelmezése

 • a szerepváltás (szülés, válás) és

 • a kapcsolatokat jellemző „szociális sutaság”.

 

A humán vizsgálatok többsége azt mutatja, hogy a legjobb eredmény a különböző terápiás módszerek – a gyógyszeres kezelés, a kognitív és az interperszonális terápia – valamely kombinációjával érhető el, és ez eredményesebb, mint bármely módszer önálló alkalmazása.

 

Hamadryas/Sacred Baboons

 

(A Hamilton-féle depresszióértékelő skála alkalmazásával megállapították, hogy a három kezelési módszer az esetek 60%-ában számolta fel a depressziós tüneteket. Amerikai vizsgálatok szerint az első négy hétben a hangulatjavító gyógyszerek tűntek a leghatékonyabbaknak, de a vizsgálat végén a pszichoterápiák: a kognitív- és az interperszonális terápia szorosan felzárkóztak.)

 

Toque Macaques

 

Az állatok esetében a kognitív módszerek alkalmazhatók nagy sikerrel, s mivel humán pszichológiában a kognitív terápia a legeredményesebb a visszaesés megakadályozása szempontjából, így azt érdemes előnyben részesíteni az emberszabásúak esetében is.

 

A szorongás tüneteinek csökkentésére alkalmazható módszerek az emberszabásúaknál és páviánoknál:

 • Figyelemelterelés (érzékszervek bevonása, összpontosítás, játék etc.)

 • Életmódbeli változások (fekete tea kerülése, stresszcsökkentő ételek alkalmazása, kis mennyiségben csokoládé – koffein és cukor – fogyasztása etc.)

 • Fókuszpont technika (egy nyugtató, kötődést kialakító tárgy)

 • Mozgásképesség fokozása pl. játékok (tárgyak, enrichment items) által

 • Mivel az emlősök teste nagy százalékban vízből áll, ez szükséges az egészséges működéhez. Stressz esetén segíthet a folyadékpótlás (egy pohár víz, tea) is, hisz a víz a testünkben zajló folyamatok alapvető eleme.