„A dolgok jelen állása”, avagy a páviánok Budapesten

2019.02.26 20:07

A Budapest Zoo 7 fős galléros páviáncsapatát (Papio Hamadryas, Hamadryas/Sacred Baboon, Mantelpavian) – meglátásaim szerint – az európai, fogságban tartott állomány legszebbjeinek nevezhetjük, hisz mind a 7 egyed korához társított súlya ideális és a szőrzetük is nagyon szép. Az állatkertekben rendszerint átesnek a „ló túloldalára” és túlzottan soványak (rendszerint a kelet-európai állatkertekben) vagy rendkívül elhízottak (pl. több német állatkertben) a galléros páviánok. Ezen túlmenően a faj egyedeinek sérüléseit legfeljebb fertőtlenítik és antibiotikumos kezelést kapnak (melyről tanúskodnak a korosodó állatok sérülései, pl. Einstein szétnyílt orra a Nyíregyházi Zoo-ban), ritka, hogy a nagy kiterjedésű, mély sebeket műtétileg ellássák.

Bogyó és Maszat hengeres testalkatú, a másik három nőstény sovány, széles medencecsonttal és gyorsabb anyagcserével. Rezső (9 éves) kisebb testalkatú hím, mint Dezső (8 éves), de a két hím között a rokoni kapcsolat mégis megjelenít egyfajta tiszteletet. Rezsőnek jó eséllyel (általánosságban) magas a vérnyomása, melyről arcának – a többi egyedhez viszonyított – feltűnő, de nem állandó pirossága árulkodik. Rezső arcát a tavaszi nap is előbb megfogja, mind Dezső arcát vagy bármely más egyedét.

Maszat és Dezső (Saját felvétel)

Miután a döntő többségében átlagosan 8 éves budapesti egyedek a háremeiket most alakítják ki, így a két hím, Rezső és Dezső között az elmúlt két évben több összetűzés is kialakult. A vita tárgyát képező Banyus és Bogyóka személye miatt Dezső előbb leszakította Rezső fél száját, majd egy másik alkalommal meg is búbolta (ezt spontán hagyta gyógyulni a Zoo, így maradt is némi szőrhiány Rezső homloka felett bal oldalon, a Kleopátra frizurájában), míg Rezső felszántotta Dezső bal felső mellkasát és nagy sebet ejtett Dezső arcának jobb felén. Dicséretes módon az Állatkert mindkét hím komolyabb sérülését ellátta, s Rezső szája és Dezső mellkasa is gyönyörűen begyógyult.

Az asszonyokért folytatott „küzdelemben” – melyet egyébiránt intelligensen kezelnek a hímek – a jelen állás szerint Rezső háremébe 2 nőstény tartozik (Pisze és Babóca), akik közül Rezső számára Pisze a fontosabb (ez mindig is így volt). Kapcsolatuk a kezdetektől nagyon elmélyült és a táplálkozást leszámítva Rezső akkor nyugodt, ha Pisze mindig a közelében van.

Dezső háreme két éven át monogám kapcsolatra épülő volt, melyben Maszat volt a társa. Kapcsolatuk ennélfogva nagyon erős lett, s hasonlóan Rezsőhöz, Dezső számára Maszat az első számú és centrális nőstény. A két hím nőstényekhez való viselkedésében viszont kardinális különbség, hogy Dezső az élelemszerzés tekintetében is egyenrangú félnek tekinti Maszatot, az a típusú hierarchikus hím-nőstény kapcsolat, mely Rezső és Pisze relációjában megfigyelhető, Dezső és Maszat esetében egészen halványan látszik (ez inkább csak Maszat védelemében nyilvánul meg, regulázása már nem jellemző – korábban Dezső tartott attól, hogy Maszat esetleg elpártolhat tőle). Időközben Rezső háremébe tartozó Banyus (Banya), aki a hierarchia alján állt, átpártolt Dezsőhöz, mely némi konfrontációt jelentett Banyus és Maszat között (Banyus többször „támadta” meg Maszatot), melyet Dezső azonban elfojtott, és a szükséges, kellő nyomatékú fellépést alkalmazta Banyussal szemben.

Maszat majompogácsát eszik (Fotó: Budapest Zoo - Állatkerti Alapítvány, Facebook)

Ellentétben Rezsővel, Dezső mindig nagyvonalú a zónázás terén és területére beengedi a másik hárembe tartozó nőstényeket is étkezni. Heves fellépést akkor produkál, ha Rezsőtől vagy a Rezső háremébe tartozó nőstényektől agresszív fellépést észlel a saját háremének nőstényei irányába. Kiemelendő, hogy mindkét hím (kiváltképp Rezső) nagyon jól fegyelmezhető emberi szóval (rászólással, a hang felemelésével), mely azonnali disztingvációt eredményezve lezárja a vitás helyzetet.

Bogyó státusza nem 100%-os, de ideje javát Dezső háremének tagjaival tölti. Bogyó lenne Rezső háremében a hierarchia alapján az utolsó, mely hierarchikus rend Dezső háremében nem alakult ki, mindkét nőstényét igyekszik egyenrangúként kezelni és minden konfliktust azonnal kezelni. Bogyó Banyussal együtt megkísérelt átlépni egy évvel ezelőtt Dezső háremébe (ekkor keletkezett Rezső száján, majd később Dezső mellkasán a seb), de a folyamat megtorpant (Banyus csatlakozása is később történt meg). Bogyó nagyon jó kapcsolatot ápol Maszattal, s mivel Dezső láthatóan nem akar konfrontálódni Rezsővel Bogyóka miatt, így Bogyó (nagyon taktikusan és intelligens módon) a nőstényekkel erősíti kapcsolatát, kurkássza Maszatot és Banyust (akik ezt viszonozzák számára) és Dezső háremében időzik többet. Bogyó Dezső háreméhez történő csatlakozása szinte biztosra vehető és nagy valószínűséggel a 7 egyed tekintetében a 2 hárem (azaz egy klán) a következőképp alakul:

  • 1. hárem: Rezső (m), Pisze (f), Babóca (Babuci) (f)
  • 2. hárem: Dezső (m), Maszat (f), Banyus (Banya) (f), Bogyó (f)

Érdekesség, hogy a két hárem a napközbeni pihenéshez és időtöltéshez is sokszor teljesen elkülönül, s az egyik család a szikla egyik, míg a másik az ellenkező oldalán időzik, vagy az egyik fent, a másik lent található, tehát az étkezést leszámítva nincs jelentős keveredés köztük. (Más állatkertekben a galléros pávián háremek együtt, egymáshoz közel töltik az idejüket, de tény, hogy a hárem basája körül.)

A kifutóban – mely nyáron ugyan nem biztosít árnyékot, szerencsétlen a vízellátása, nincs semmilyen növényzete, még cserjeszintje sem, ugyanakkor a „jó és rossz” kategóriák közül mégis a „jóba” kell sorolnom, mert nem ketreckifutó és horizontális tagolása, valamint mérete miatt nagy és szinte valós szabadságérzetet biztosít 7 páviánnak és jelenleg 2 (maximum 4) sörényes juhnak – alapvetően békés együttélést tapasztalhatunk, s mind a hét egyed – más-más mértékben – de nagyon jól fegyelmezhető, együttműködő és igazán szerethető, szép kis teremtmény.

Videók a budapesti galléros páviánokról: https://www.youtube.com/channel/UChHxGKiASvWnx373fMwQFLw/videos