A Győr Zoo válaszolt...

2015.01.14 17:23

Gunics Zoltán környezetvédelmi szakmérnöktől, a Győr Zoo (Xantus János Állatkert) állatkerti körletvezetőjétől (állományfelelősnek is nevezik ezen munkakört bizonyos állatkertekben) a mai napon az alábbi e-mailt kaptam a Győrben született, Budapesten élő, kb. 4,5 éves "hhh" galléros pávián kislány, nagy védencem és „szerelmem”, Maszatka ügyében.

 

Maszatka, kezében a naranccsal, amit nem adhattam volna oda neki a Zoo-k nem-etetési szabályzata szerint, bár remekül hat a kortizol szintjére, ami a vélelmezhetően magas stresszhormonjai tekintetében nem hátrány

 

Előzmények: babybaboons.webnode.hu/news/gyori-kupleraj-versenges-budapesttel-/

 

 

Jóllehet, nem kértem engedélyt a válaszlevél közlésére, úgy vélem, a Győr Zoo sem bánná, s az a korrekt, ha ezt is ugyanúgy megosztom Veletek, mint az általam küldött e-mail-t, aztán ki-ki maga döntse el, okosabbak lettünk-e vagy sem.

A választ mindenképp köszönjük (királyi többesben) Gunics Zoltán úrnak!

 

Íme:

 

Kedves Csilla!

Először is szeretnék elnézést kérni a késői válaszomért. 2013 augusztusa óta dolgozom ismét a győri állatkertben, így érdemben nem tudok/tudtam hozzászólni az említett páviánszállítási eseményhez. Egy kolléganőm visszajövetelére vártam (heti váltásban dolgoznak nálunk az ápolók) akitől azt reméltem kép alapján bővebb információt kaphatok az állatról. Sajnos sokkal több információhoz tőle sem jutottam.
Amit én látok a rendszerben az az, hogy 2013. április 17-én 7 egyedet szállítottunk a fővárosi állatkertbe. Ebből 2 vazektomizált hím volt, és 5 nőivarú állat. Az biztos, hogy kézből nem volt nevelve egyikőjük sem az állatkertünkben (pávián kölyök kézből nevelése nem történt nálunk).
Több információhoz esetlegesen az állat egyedi azonosítója (chip szám) alapján lehetne jutni, bár a galléros pávián nálunk is csoportosan nyilvántartott faj, messze nem áll annyi információ róluk a számítógépes rendszerben sem rendelkezésre, mint egyedi nyilvántartás esetén. (Ezeket az információkat is elsősorban hivatalos megkeresésre társintézményeink felé, más hivatalos szervek felé szoktuk általában nyilvánosságra hozni.)
Annyit azért hozzátennék, hogy szoros hierarchiában élő állatok esetében, sajnos mindig lesz olyan jószág, ami annak végére kerül, s nyilván számukra az élet koránt sem "annyira rózsás" mint a hierarchia csúcsán álló állatok esetében. Ez egy természetes jelenség, hogy esetlegesen a fogságban való tartás ezt mi módon befolyásolja természetesen ismét más kérdés.
Bár sokat sajnos nem segíthettem, kívánok lelkes munkájához továbbra is sok energiát, kitartást.

Üdvözlettel

Gunics Zoltán