A mai nappal vége a csimpánzkísérleteknek

2015.11.21 17:41

A NIH 2015. november 19-én bejelentette, hogy teljesen és végérvényesen beszünteti a csimpánzokon végzett kísérleteket, s az utolsó 50 egyedet (melyet 2013-ban nem adott át a HSUS-nek) véglegesen "leszereli": www.nytimes.com/2015/11/20/science/nih-to-end-backing-for-invasive-research-on-chimps.html?smid=fb-share

Az 50 közönséges csimpánz az IUCN Red List-jén "veszélyeztetett" fajként van számon tartva, mint legközelebbi emberszabású rokonaink (DNS egyezés: 98,76%), megközelítőleg 350-360.000 példány él belőlük a vadonban, Afrikában.

 

A híres hármas: Moritz, Anton és David 3 évtized után a "szabadban" - David laboratóriumban született, rajta nem, Antonon és Moritz-on Hepatitis kutatásokat végeztek (Affen Refugium, Gänserndorf)

 

Az 50 egyed Hepatitis-A és -B vakcina kísérletekben és Hepatitis-C kutatásokban vett részt. Elszállításuk egyelőre problémát jelent, mivel 50 egyed számára egyetlen menhely sem tud azonnal férőhelyet biztosítani, így a csimpánzokat több lépcsőben költöztetik Sanctuary-kba.

 

A 48 éves Henrietta, akinek soha nem lehetett gyermeke endometriózisa miatt. Több, mint 100 alkalommal altatták és esett át (máj) biopszián (Save the Chimps, Inc.)

 

Átmenetileg az SNPRC-ben (itt korábban kb. 130 egyedet tartottak kísérleti célból) és 2 másik állami intézményben kapnak helyet, amíg pl. a HSUS Chimp Haven-je (ők szorgalmazták legvehemensebben a laboratóriumi csimpánzok "leszerelését") vagy más menhely nem tudja őket fogadni az USA-ban (pl. Fauna Foundation - Canadában, Chimpanzee Sanctuary Northwest, Save the Chimps, Primarily Primates etc.).

A makákó - és pávián - kísérletek viszont maradnak, előbbivel kb. 93%-os, utóbbival megközelítőleg 92%-os (DNS) genetikai egyezést mutat az emberi faj.

 

A 40 esztendős Jody, akitől 9 babáját vették el a kutatások során, tenyészprogramban és Hepatitis kutatásokban vett részt. (Chimpanzee Sanctuary Northwest)

 

Kiváló megoldás lehetne állatkertek bevonása ilyen egyedek tartására és elhelyezésére (megjegyz.: a csimpánzok tartása a legköltségesebb a főemlősök közül, esetükben pedig számolni kell az élethosszig tartó gyógyszeres kezeléssel is. Biztonsági szempontból ellátásuk nem különbözik az egészséges, infektológiai szempontból biztonságos csimpánzok tartásától!), melyre UK-ban Kent-i állatkert vállalkozott is, oda HIV kutatásból várják a 8 csimpánzt (erre a Zoo komoly anyagi támogatást is kapott a Emory University - Yerkes National Primate Research Center-től).

Személy szerint örömömre szolgálna, ha valamely magyarországi állatkert jelezné a NIH-nek és a HSUS-nek az irányú szándékát, hogy élethosszig kíván helyet, ellátást és otthont biztosítani pl. egy 6-12 fős "mixed" csimpánz csapatnak. Ez humanitárius szempontból és PR értékként is kiemelkedő tett bármely intézmény számára!