A páviánbébi megmenekülése Botswanában

2014.08.14 19:41

Ez év tavaszán bejárta a világsajtót az a fotósorozat, melyet Evan Schiller természetfotós és felesége, Lisa Holzwarth készített az észak-botswanai Selinda vadrezervátumban.

A házaspár egy szafarin vett részt, ahol megörökítették a páviánokra támadó oroszlánokat.

A kb. 30 fős pávián csoport hava ijedten felrohant a környező fákra az oroszlánok elől, de az egyiküket elejtette az egyik nőstény. Az elkapott nőstény páviánon csüngött, szőrébe kapaszkodott a kicsinye. A rémült bébi pávián megpróbált felmászni egy fára, sikertelenül. A nőstényoroszlán a kölyköt nem bántotta, de magához húzta és kíváncsian figyelte, szagolgatta, már-már oltalmazta.

Nem sokkal később megjelent egy hímoroszlán, aki el akarta kapni a páviánbébit, de a nőstényoroszlán úgy szállt vele szembe, mintha a saját kölykét védené.

Ekkor, kiaknázva a nagy felfordulást, a közelben figyelő pávián papa gyorsan odaszaladt a bébiért, akivel egy magas fára menekült, így a kicsi megmenekült az oroszlánoktól.

 

 

(Nagyon valószínű, hogy a nőstény oroszlán előbb-utóbb tápláléknak tekintete volna a kicsit, s ő maga, vagy más oroszlán zsákmányává vált volna – de gondoskodás és táplálás hiányában mindenképp elpusztult volna. Noha, a páviánok nem nevelik közösen kölykeiket, mivel azok a csapaton belül nagy előkelőségnek és szeretetnek örvendenek, s a magasabb rangú nőstények sokszor el is lopják (ill. megkísérlik) fiatalabb társaik bébijét, nem kizárt, hogy egy ilyen nőstény vállalta a kicsi felnevelését a segítő apával „barátságban”.)