Állatkertek, rehabilitációs központok, ahol a főemlősök gyerekjátékokkal (is) játszanak

2015.02.14 12:07

A teljesség igénye nélkül gyűjtöttem össze néhány olyan központot, ahol a páviánok, makákók (Londonban a mókusmajmok is) és az emberszabásúak fogságban töltött életminőségük javítására és szellemi frissességük megőrzésére végett az adott intézmény cég-policy-jének részeként embergyereknek készült játékokat (is) kapnak, melyek segítségével napjaik értelmesebben és tartalmasabban telnek.

 

Los Angeles Zoo, legózó orangután

 

Miután azon szakmaiatlan vélemények kelnének szárnyra vagy kapnának hangot, hogy ez az állatok „produkáltatása”, szögezzük le, hogy az egyedek minden esetben döntenek arról, hogy az adott játékkal kívánnak-e játszani vagy sem, az semmilyen kényszer hatására sem teszik. Több esetben elzárt intézményekről van szó (pl. a volt laboratóriumi egyedek esetében), mely egyáltalán nem vagy csak korlátozottan és előzetes bejelentkezés alapján látogatható, ill. a játszó állatok „etyepetyézése”, látogatók által történő simogatása stb. egyik példa esetében sem fordul elő!

Minden intézmény esetében – természetesen a látogatók bizonyos szintű igénykielégítése mellett – az élőlények egyedi fejlődése, foglalkoztatása, jóléte, életminőségének javítása az elsődleges szempont, mely helyes, mert ezen intézmények tisztában vannak azzal, hogy egyedeik a fogságban többé már nem vadállatok, és helyesen „házi kedvencek” sem lehetnek. A kettő között található egy ideális pszichológiai-pedagógiai megoldás.

 

Chengdu Zoo, Kognitív tréningező csimpánzok

 

Az olyan „eszement” példákat, mely során valaki otthon tart pelenkázott majmot, legyen az új-, óvilági vagy emberszabású, azt öltözteti, pórázon sétáltatja, autót tanít vezetni neki stb. természetesen abnormálisnak tekinthetjük, ráadásul kiszámíthatatlan viselkedésbeli következményeket okozhat az évek során felgyülemlett teljességgel természetellenes viselkedésminta által okozott stressz, mely komoly következményekkel „robbanhat”. Lásd a leghíresebb, 2009-ben, az Egyesült Államokban történt Charla Nash-féle csimpánz (Travis) támadás vagy megannyi, főleg makákókhoz köthető kisebb-nagyobb sérülés szerzés, mely egyedek a lágy részeket: bokát, nyakat „szeretik” előszeretettel megharapni a német juhász kutyáéval megegyező erősségű állkapcsukkal.

 

"mini ZOO" Lettországban, Mia (Anubisz pávián) és az ő plüss állatkái közül néhány

 

Nem szerepeltetem a listán azon zseniális, egész életüket kutatásban töltött egyedeket, mint Koko a beszélő gorilla, aki egyébként imádta a cicákat, vagy Kanzit, a szuper-okos bonobót, aki nemcsak szimbólumokban kommunikál, de tüzet rak, azt eloltja, főzőcskézik stb.

 

Kodee (Galléros pávián) az Oakland Zoo-ban, anyukája él, gonosan neveli őt, de a játékokat azért megkapta

Az Oregon Zoo-ban ez az ötletes kis ház mindig rejt valami érdekeset a csimpánzok számára.

 

Tehát a „lista”, ahol a teremtények „majdnem emberek”:

 • Oakland Zoo, USA: Galléros pávián

 • mini Zoo”, Lettország: Anubisz pávián

 • Chimpanzee Sanctuary Northwest, USA: Közönséges csimpánz (volt laboratóriumi egyedek). Osztályzatuk értékelésem alapján a világon a legjobb az egyedek ismerete, szeretete és intellektuális karbantartása területén: 5*

 • Chimp Haven, USA: Közönséges csimpánz (volt laboratóriumi egyedek)

 • Chimps Inc., USA: Közönséges csimpánz (volt laboratóriumi egyedek)

 • Save the Chimps Inc., USA: Közönséges csimpánz (volt laboratóriumi egyedek)

 • C.A.R.E., Dél-Afrikai Köztársaság: Medvepávián

 • Lola ya Bonobo, Kongói Demokratikus Köztársaság: Bonobó

 • Los Angeles Zoo, USA: Szumátrai orangután (Íme egy legós videó, főszerepben természetesen az orangután: https://www.sayomg.com/omg-orangutan-plays-lego/)

 • London Zoo, Anglia: 

 1. Bolíviai mókusmajom (A hímek a fiús labdát állítólag jobban preferálták, mint a lányos színeket.)

 2. Nyugati síkvidéki gorilla

 • Milwakuee Zoo, USA: Orangután (Talán már túlzásba is viszik, de az emberszabásúak nagyon érdeklődnek az iPad iránt. Azért a legó is ott van a kifutóban.)

 • San Diego Zoo, USA: Galléros pávián, az együtt élő sziamang és borneói orangután (A két faj párosítására több példa van világszerte, nemcsak az Egyesült Államokban, de Hollandiában és Magyarország legszínvonalasabb állatkertjében, Nyírágyháza-Sóstó ZOO-ban is együtt élnek az egyedek.)

 • Wisconsin National Primate Research Center, USA: Rhesus majmok (makákók közé tartoznak)

 • Oregon Zoo, USA: Közönséges csimpánz (festenek, szerelnek)

 • Gut Aiderbichl Affen Refugium, Ausztria: Közönséges csimpánz (volt laboratóriumi egyedek)

 • Fauna Foundation, Kanada: Közönséges csimpánz (volt laboratóriumi egyedek)

 • Paignton zoo, Anglia: Borneói orangután

 • International Animal Rescue, Központ: Anglia, működési terület: Indonézia: Orangután

 • Madrid Zoo, Spanyolország: Orangután

 • Edinburgh Zoo, Skócia: Közönséges csimpánz

 • San Francisco Zoo, USA: Nyugati síkvidéki gorilla (A kölyök gorillának adtak a gondozók egy Nintendo DS-t, hogy lássák, mit kezd vele az emberszabású. Nagyon hamar a nőstény gorilla, Bawang szerezte meg a játék console-t, s hiába kérte a kölyök, „kisajátította” azt.)

 • University of St. Andrews, USA (viselkedéspszichológiai megfigyelésekhez): Nyugati síkvidéki gorilla

 • Gorilla Doctors, Kongói Demokratikus Köztársaság: Hegyi gorilla (árva gorillabébik)

 • Chengdu Zoo, (Délnyugat Kína, Sichuan tartomány): Közönséges csimpánz (cognitive training-et tartanak a csimpánzoknak az állatkertben)

 • Ueno Zoo, Tokio, Japan: Nyugati síkvidéki gorilla

Chimpanzee Sanctuary Northwest, Foxie imádja a babákat, több, mint 100 van már neki

Chimpanzee Sanctuary Northwest, Jamie, aki lány, imádja a Western csizmákat és sokszor figyeli, mit, hogyan dolgoznak az emberek a központban. Ezeket maga is utánozza, van saját (játék) szerelő asztalkája, csavaroz, kalapál stb.

Milwaukee Zoo, az iPad használata azért túlzás, bár az orangutánok nagyon szeretik, azért a legó is ott van a kifutóban.

San Francisco Zoo, ahol a gorillák Nintendózni szeretnek, mely szintén túlzás, jóllehet, tanulságos (fent és lent)

Az egyik kedvencem: Grandma, aki 58 éves, a Chimp Haven legidősebb lakója. Ezt a játékot mindig és mindenhová viszi magával, arra emlékezteti, ahogy és amikor laboratóriumi csimpánzként gondozták a bébi csimpánzokat. (A babákat elvették az anyjuktól.)