Az állatoknak is karácsony van...

2015.12.19 10:51

Némiképp rendhagyó írással készültem karácsonyra, mely a páviánokon és emberszabásúakon túlmutat, és felhívja a figyelmet más fajokra, így a velünk sokszor családtagként együtt élő kutyákra és macskákra is.

 

A Lion Country Safari-ban ünneplik a csimpánzok a karácsonyt 2012-ben

 

Magyarországon mindegy 2 millió kutya gazdátlan, kóbor vagy éli életét menhelyen, megosztva azt több száz sorstársával. Ezen kutyusok közt van kölyök, fiatal, felnőtt, idős, kicsi, közepes és nagyméretű, egészséges és fizikailag vagy mentálisan beteges, fajtatiszta és keverék egyaránt. Sorsuk abban megegyezik, hogy mind hányattatott előélettel, megannyi fájdalommal, szenvedéssel bírnak, és türelemmel várják, hogy az őket megszelídítő ember fajából valaki majd az ő saját gazdájuk legyen, akihez kötődhetnek, hűek lehetnek, vigaszt nyújthatnak, akinek szeretet adhatnak, s akitől szeretetet, gondoskodást, otthont és társat kapnak viszonzásul. Akit lehet várni otthon, akivel lehet játszani, nagyokat sétálni, tv-t nézni és este mellette leheveredni.

 

 

Magyarországon egymást érik a kóbor és beteg állatok mentésével foglalkozó alapítványok, akik szűkös keretek közt, lelkesen, adományokból, sokszor teljesen önkéntesen és fáradhatatlanul végzik a mentési munkálatokat – legyen szó a Heroszról, a Noéról vagy a Rex kutyaotthonról. Most mégis két kisebb, ám végtelen lelkesedéssel bíró vidéki menhelyre hívnám fel figyelmeteket, az egyik az Elek-Ágh Állatmenhely Alapítvány Tökölön (https://www.facebook.com/allatmenhely/?fref=ts), a másik pedig a Tappancs Állatotthon Alapítvány és Őrszolgálat Tatabányán (https://www.facebook.com/Tappancs-%C3%81llatotthon-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny-%C3%A9s-%C5%90rszolg%C3%A1lat-291535571053077/). Aki – nemcsak karácsony alkalmával, hanem bármikor máskor – számukra ad pénz- vagy tárgyadományt, az a lehető legjobb helyre kerül.

 

 

A pénzadományok az állatok ivartalanítására, oltására, chippel történő ellátására és orvosi kezelésükre fordítódnak. A tárgyi adományok közül egy menhelyen mindig jól jönnek a kutya- és macskatápok (száraz, alutasakos, konzerv, senior, junior stb.); mindenféle tisztító- és fertőtlenítőszer (általános tisztítószerek „pincétől a padlásig”: kőre, hidegburkolatra, linóleumra, fémre, textíliára, ablakra stb., ill. gumikesztyű, seprű, lapát, felmosáshoz fa, rongyok, vödrök stb.); a labdák és kutya-cica játékok; a hideg téli időjárás okán a (használt vagy új, a lényeg, hogy) tiszta plédek, takarók, ágyneműhuzatok, törülközők, hőfüggöny csíkok; a bolha- és kullancsriasztó nyakörvek és szerek; használt vagy új nyakörvek, hámok, pórázok; nem lejárt szavatosságú gyógyszerek, gyógyhatású készítmények (pl. vitaminok, féreghajtók, a humán gyógyászatban is alkalmazott immunerősítők, fájdalomcsillapítók és széles spektrumban alkalmazható kenőcsök: pl. Sudocream, Neogranormon, Phlogosam).

 

A fiatal csimpánz és mamája épp a Christmas socks-ba rejtett eledelt "fedezi fel" a Buenos Aires Zoo-ban

 

Az állatkertben élő állatok helyzete sem jobb karácsonykor, némelyek érzik, hogy van valami más a levegőben, mások nem. Mivel azonban ők is velünk élnek, az ő napjaikat is szép ünneppé varázsolni egy számukra rendezett karácsonyi partyval és apró ajándékokkal, food-base enrichment dolgokkal. Ha egy-egy kert nem is állít fenyőt a lakóinak, feldíszítve azt pl. szárított és friss gyümölcsökkel, magvakkal – kiváltképp beszélek az emberszabásúakról és a majmokról – ajándékcsomagokat, dobozokat, esetleg popcorn és gyümölcsgirlandokat akkor is lehet számukra készíteni és mássá varázsolni a megszokott mindennapokat. Sőt, fejlesztő (gyerek) játékokat, új, specifikus enrichment item-eket (pl. puzzle vagy gömbketrec etető, Kong Dog Toy, tükör stb.) is érdemes beszerezni... a kisebb méretű új- és óvilági majmok, valamint az emberszabású csimpánzok és bonobók örülnek a műanyag játékoknak (kerti bútorok, szerszámok, autók, bevásárló kocsi, búgócsiga stb.) és a babáknak, némelyikük a plüss figuráknak és nagyobb rongyoknak, ruhadaraboknak is.

 

Így örül egy csimpánz az ünnepi asztalnak a Lion Country Safari-ban

 

Rendkívül egyszerű környezetgazdagító megoldás egy nagypárnahuzat szénával való megtöltése, melybe gyümölcsöt és mogyorót, diót is rejtünk.

 

Karácsonyi dekoráció Foxi babáival a Chimpanzee Sanctuary Northwest-ben

 

Garantált, hogy izgatottan, örömmel fogják fogadni „barátaink”, „rokonaink” és „társaink”, hogy rájuk is gondoltunk az év legszebb – a szeretet, a béke és az összetartozás – ünnepén.

 

Galléros páviánok karácsonyoznak a Safaripark Beekse Bergen-ben, a holland Hilvarenbeek-ben

 

Thomas Kinkade szívmelengető festményével kívánok áldott, békés karácsonyt és egészségben, boldogságban, sikerekben bővelkedő új esztendőt minden kedves olvasónak!