Az ember és állat kapcsolatának érzelmi oldala

2015.05.14 20:41

Az egyedfejlődés során három velünk született alapérzelem jelenik meg már újszülött korban:

  • a szeretet

  • a félelem és

  • az agresszió.


Az állat feltétlen szeretetet és elfogadást ad, s képesek felismerni az emberi érzelmeket és annak megfelelően viselkedni. Az állatok jelenléte serkenti a spontán érzelemkifejezést, ezáltal csökkentve a szorongás érzését.

Az állattal együtt élő ember magányérzete csökken, s a róla való gondoskodás növeli a biztonság-érzetet is. A kompetencia érzés hatékony ellenszere a depressziónak. A gyerekek számára az állattal való együttélés könnyebben átlátható társas szabályokat mutat, mely a cselekvések következményeit nyomatékosítja.

 

A kutyák pl. képesek külön kezelni saját érdeklődésüket és gazdáik érzelmeit és feladathelyzetben ezek alapján döntenek: ha például több tárgy közül kell egyet gazdájukhoz vinniük, azt választják, mely gazdájukból korábban pozitív reakciót váltott ki. Ha a választásuknak nincs tétje, szívesen megvizsgálják azt a tárgyat is, mely a gazda számára undorító volt. (MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport. Turcsán, B., Szánthó, F., Miklósi, Á., Kubinyi, E. (2014). Fetching what the owner prefers? Dogs recognize disgust and happiness in human behaviour. In. Animal Cognition (January 2015, Volume 18, pp. 83-94.): https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10071-014-0779-3%C2%A0 Megtekintés: 2015. 01. 27.)

 

Ha séta közben a kutya talál egy romlott szendvicset, a leggyakrabban a gazda hangosan felkiált: "pfuj!", fancsali arcot vág és széles gesztusokkal igyekszik lebeszélni a kutyát arról, hogy megegye a szendvicset. A kutyák idővel elkerülik ezt, s egy rövid szippantás után maguktól otthagyják azt, amiről sejthető, hogy a gazdának nem tetszik.

A tapasztaltabb kutya azt a tárgyat viszi oda a gazdájának, amivel örömöt szerezhet.

A családi kutyák laboratóriumi környezetben történő vizsgálta eddig csak arra terjedt ki, hogy melyik tárgyhoz szaladnak oda a kutyák először, de azt nem, hogy feladathelyzetben, a gazda kérésére mit visznek oda neki. Kiderült, hogy a kutyák érdeklődnek az olyan tárgyak iránt, melyeket a gazda kedvel, tehát a pozitív érzelmi töltetet egyértelműen felismerik, s bár először a számukra érdekesebb tárgyhoz mennek oda, ami gyakran épp az, melyet a gazda undorítónak talál, a tárgy behozatalánál azonban hallgatnak a józan eszükre, és azt adják oda a gazdának, amelyiket az kedvel, de legalábbis nem undorodik tőle. A „hozd” utasításra leggyakrabban a pozitívabb érzelemmel megjelölt palackot vitték oda. Még azok a kutyák is a kedvelt vagy közömbös palackot választották, amelyek az undorítóhoz mentek oda először.

Kölyökkutyákat is teszteltek, s teljesítményük semmiben nem különbözött a felnőttekétől. Ez arra utal, hogy a kutyák nagyon érzékenyek az emberi érzelmek jeleire, és már életük első hónapjaiban megtanulják, melyik érzelem milyen következményekkel jár rájuk nézve.