Az emberszabásúak: Bonobo (Pan paniscus)

2015.05.18 20:41

A bonobó az utolsóként felfedezett és azonosított emberszabású. 1929-ben bukkant maradványaikra egy német kutató egy belga múzeumban, s a csimpánz alfajaként törpe csimpánznak nevezték el. Azóta kiderült, hogy az elgondolás és elnevezés téves volt, a bonobó kb. 2,5 millió évvel ezelőtt vált külön a közönséges csimpánz fejlődési vonalától, s lett önálló faj.

Szabadon már csak a Kongó-medencében, a Kongói Demokratikus Köztársaságban élnek, azon belül is főként a 36.000 km2 nagyságú Salonga Nemzeti Parkban.

Az elmúlt évtizedekben létszámuk az orvvadászat eredményeként drasztikusan visszaesett, az 50.000 példányt számláló populáció nagysága ma 7.000 és 9.000 egyed közé tehető, az IUCN Red List-jén mégis csak veszélyeztetett, s nem kritikusan veszélyeztetett státuszban szerepel.

A faj fenntartásáért a legtöbbet a belga származású Claudine André által Kongóban alapított Lola ya Bonobo teszi, valamint az ausztrál Bonobo Conservation Initiative.

 

Baby Bonobo

 

A bonobo nőstények kb. 9 éves korukban, amikor ivaréretté válnak, hasonlóan a csimpánzokhoz, elhagyják családjukat és új csapatba költöznek, így elkerülik a vérfertőzést és növelik a faj genetikai diverzitását, jóllehet, ma a faj fennmaradása az alapvető tét.

Nappal – hasonlóan a csimpánzokhoz – kisebb csoportokban járkálnak élelmet gyűjtögetve, de sötétedéskor összegyűlnek, s az éjszakát a fák között épített fészkeikben töltik.

Kizárólag növényekkel táplálkoznak, kisebb gerinceseket, férgeket és rovarokat csak nagyon ritkán fogyasztanak.

 

Kisantu and Liyaka at Lola ya Bonobo DR Congo

 

Súlyuk és magasságuk nagyjából megegyezik a csimpánzokéval, de kecsesebb, szálkásabb alkatuk miatt kisebbnek tűnnek. A csimpánzokhoz hasonlóan sok hímből, sok nőstényből és kölyökből álló csoportokban élnek, ám a csimpánzoktól eltérően a bonobóknál matriarchális a társadalom, s a nőstények a dominánsok.

A hímek között a domináns nőstény fiai tartanak rendet.

 

Szaporodási viselkedésük sokban hasonlít az emberéhez, hisz rajtunk kívül a bonobó az egyetlen faj, mely nemcsak a szaporodás érdekében él szexuális életet, hanem az örömszerzés és a társas kötelék erősítése a legfőbb hajtóereje.

A nőstények folyamatosan készek a párzásra, melyet sokszor ők maguk kezdeményeznek. Ha a hím kezdeményezi a párosodást, akkor az úgy környékezi meg a nőstényt, hogy udvarol (mimika, kurkászás, ölelkezés) vagy ajándékot (pl. ételt) kínál neki.

Ha két bonobócsapat találkozik, nem kezdenek el agresszíven harcolni egymással, ahogy ezt a csimpánzok teszik, hanem üdvözlik egymást, ételt cserélnek és szexuálisan is közelednek egymáshoz, a „szeretkezz, ne háborúzz” elvét követve.

 

Young Bonobos

 

A bonobók konfliktusaikat nem agresszíven, hanem szexszel oldják fel. Ezzel függ össze, hogy a nőstény bonobók genitáliája nemcsak havonta egyszer duzzad meg, hanem a szoptatás néhány évét kivéve állandóan duzzadt.

A csapatba felvételét kérő nőstény kiválaszt egy domináns nőstényt, azt állandóan követi, s gyakran összedörgölik genitáliáikat. Pár hét elteltével a többiek teljes értékű csapattagnak fogadják el az új egyedet, aki 1–2 évvel később szüli első utódját.

A szülő és a kölyök kapcsolata az első 3–4 évben nagyon szoros, ez alatt a nőstény nem is szül újabb utódokat.

 

Az agresszió hiánya lehet magyarázat arra, hogy a bonobók a csimpánzoktól jobban teljesítenek a logikai feladatok és intelligenciát tesztelő, valamint kognitív feladatok teljesítése során, hisz koncentrációkészségük és együttműködési hajlandóságuk erősebb, személyiségük kiegyensúlyozottabb. (Bonobo crowned 'cleverest ape in the world'. In. 3 News: https://www.3news.co.nz/environmentsci/bonobo-crowned-cleverest-ape-in-the-world-2011081015#axzz3SrKP2Dpz Megtekintés: 2014. 01. 27.)

Susan Savage-Rumbaugh a bonobók nyelvi- és kognitív képességeit a lexigram és számítógép-alapú klaviatúrával vizsgálja, s Kanzival, a hím bonobóval kiemelkedő eredményeket ért el a közös tanulás során. (Frank, Csilla (2014). Nők a majmokért. In. Baby Baboons: https://babybaboons.webnode.hu/news/nok-a-majmokert/ Megtekintés: 2015. 02. 23.)

 

At Lola ya Bonobo, DR Congo

 

Bonobó 10 európai állatkertben található: 6 németországiban (Berlin, Frankfurt, Köln, Leipzing, Stuttgart, Wuppertal), továbbá egy belga, egy francia, egy holland és egy angol állatkertben. (Bonobók az EAZA tag állatkertekben. In. Zootierliste: https://www.zootierliste.de/en/?klasse=1&ordnung=108&familie=10819&art=1071202 Megtekintés: 2015. 03. 08.)