Az emberszabásúak és a páviánok táplálékai fogságban

2015.06.02 21:20

Az emberek a majmokat, így a páviánokat és emberszabásúakat is leggyakrabban a banánnal, annak fogyasztásával és szeretetével azonosítják.

Szeretik is a banánt, nem vitás, melynek olykor a héját is megeszik, ha táplálásuk nem megfelelően kiegyensúlyozott. A szabadon élő páviánok és emberszabásúak alapvetően nem fogyasztják el a gyümölcs keserű héját.

 

 

A banánon kívül természetesen még rengeteg étel van, ami a mindennapi táplálkozás részét vagy az „ünnepnapokat” képezi.

A Papio genusba tartozó Anubis-, galléros-, guineai-, medvepávián és sárgás babuin is mindenevő, ahogy az emberszabású közönséges csimpánz, jóllehet leginkább mindannyian növényeket fogyasztanak.

 

A vadonban és fogságban egyaránt mindannyian megeszik:

  • a növényi gumókat, bimbókat, hajtásokat és gyökereket

  • a különböző leveleket és virágokat, de ha muszáj, fűféléken is elélnek egy darabig

  • a magvakat és a gyümölcsöket kifejezetten szereti minden emberszabású és minden pávián

  • a páviánok és a csimpánzok szívesen esznek tojásokat is, ha találnak elhagyott madárfészket

  • a terméseknek sem tudnak ellenállni, legyen az vadonban-, vagy az emberek által megművelt földeken termő (pl. rizs, kukorica, jamgyökér, burgonya, paradicsom, citrusfélék). A „könnyű táplálékot” mindegyik faj szereti, de legkevésbé az orangutánokra jellemző az emberek közelébe való merészkedés. A páviánok sokszor „fosztogatnak” a termőföldeken, ezzel károkat is okozva a gazdálkodóknak, míg a gorillák csak óvatosan merészkednek ember lakta terület közelébe a könnyebb élelemszerzés reményében.

  • az ízeltlábúak, rovarok kiváló proteinforrást jelentenek a csimpánzok és páviánok számára, míg az orangutánok, gorillák és bonobók alapvetően nem élnek ilyen „finomságokkal”.

  • a csimpánzok rendszeresen vadásznak, míg a páviánok inkább csak esetenként. Főleg kisebb gerinceseket elejtenek el, mely a páviánok esetében elsősorban fiatal antilopot vagy gazellát jelent, míg a csimpánzok ezen túl szívesen vadásznak páviánokra is. Amíg a páviánok és csimpánzok ellenséges viszonyban élnek a természetben, s a táplálékláncban egyiknek a másik táplálékforrás, addig az orangutánok fogságban pl. kiválóan megférnek a sziamang gibbonnal, különböző makákó fajokkal, a gorillák pedig a cerkófmajomformák közé tartozó mangábékkal. A három másik emberszabású, ide értve tehát a bonobót is, nem jelent veszélyt a páviánok számára, ahogy a páviánok sem ezen emberszabásúakra nézve.

  • a guineai vagy vörös páviánok szívesen fogyasztanak hüllőket és madarakat is, melyeket fogságban inkább csak érdekes és ismeretlen játékként szemlélnek az állatok, de meg nem ölnek.

  • a medvepáviánok gombákat és zuzmókat is fogyasztanak

  • a sárgás babuin-ok pedig a legnagyobb vadászok a Papio genus páviánjai között, hisz szeretik a nyulakat, de elkapják a szavannacerkófokat és a szenegáli fülesmakikat is, továbbá, fontosak számukra az akáciák.

 

Fogságban mindegyik faj a klasszikus és területileg elterjedt zöldségeket és idénygyümölcsöket kapja rendszerint, mint pl.:

 

Zöldségek közül: a sárgarépa, petrezselyemgyökér és -levél, karalábé, karfiol, különböző tökfélék, paradicsom, kaliforniai és tv-paprika, kígyóuborka, fejes saláta, káposzta, kukorica, rizs, borsó (ritka), egyéb gyökerek etc.

Gyümölcsök közül: alma, barack, szőlő, narancs, más citrusfélék (mandarin, jaffa, grapefruit – ritka), banán, kókuszdió (ritka), kivi, licsi (ritka), szilva, mangó (ritka), gránátalma (ritka), papaya (ritka), egres félék: eper, málna, szeder, áfonya (ritka), füge (ritka), körte (ritka) etc.

Magvak és aszalt gyümölcsök közül: dió, mogyoróbél, héjas mogyoró (ritka), mandula (ritka), mazsola, sárgabarack (ritka), vörös áfonya (ritka), meggy (ritka), datolya (ritka), füge (ritka), napraforgó, kesudió (ritka), fenyőmag, tökmag, szezámmag (ritka) etc.

Használható mértékkel: 30% kakaóvaj tartalom feletti csokoládé, müzli szelet, méz, speciális édességek, kenyérfélék, tejtermékek (elsősorban joghurt) etc.

Ritkán alkalmazott, pedig alapvető a tésztafélék fogyasztása is (sima kenyeret/zsemlét pl. több németországi állatkertben is kapnak a páviánok annak magas szénhidrát tartalma miatt, "gurulnak" is többen a felnőtt egyedek közül... majomkenyeret vagy majompogácsát gyakran/rendszeresen adnak az egyedeknek a zoo-k, néhol pancake-et is kapnak az állatok (ez inkább Sanctuary-k esetében jellemző), előbbibe magvakat is kevernek, az utóbbi csak tészta alapú), elsősorban a páviánok és csimpánzok számára, utóbbiaknál szükségesebb a nagyobb odafigyelés a faj hízékonysága okán.

 

A humán táplálék (annak emulgeáló- és tartósítószer tartalma miatt) nagy mennyiségben természetesen ugyanolyan káros ezen egyedekre nézve is, mint magukra az emberekre, esetükben is 2-es diabéteszt (cukorbetegség), magas vérnyomást, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, rákot, fogászati- és emésztési rendellenességeket stb. okozva... odafigyeléssel azonban sok humán élelmiszer adható rokonainknak is.

A stresszcsökkentő táplálékokról szóló iránymutatásokat lásd. a Stresszcsökkentő táplálékok főemlősök számára c. cikkben: https://babybaboons.webnode.hu/blog/