Az emberszabásúak: Közönséges csimpánz (Pan troglodytes)

2015.05.17 21:51

A csimpánz (Pan) azon emberszabásúak neme, melybe az ember legközelebbi rokonai, a közönséges csimpánz és a bonobó tartozik.

A csimpánzok fejlődési vonala kb. 6 millió évvel ezelőtt vált külön az emberétől, a közönséges csimpánz és a bonobó pedig mintegy 2,5 millió éve különült el egymástól.

A csimpánz név etimológiailag egy Közép-Afrikában használt nyelvből, a csilubából ered (kivili csimpenze), s jelentése „gúnyember”, mely chimpanzee formájában a 18. század kezdetén terjedt el az angolban.

A közönséges csimpánz (röviden: csimpánz) az egyenlítői Guineától Gabonig és a Kongói Demokratikus Köztársaság északi felében honos, valamint Uganda és Tanzánia bizonyos részein is megtalálható, összesen mintegy 21 országban az esőerdőkben és a szavannákon él, de nem összefüggő területen, hanem kisebb-nagyobb „foltokban”.

 

Jody at the Chimpanzee Sanctuary Northwest, USA

 

Négy veszélyeztetett alfaja, melyek együttes egyedszáma 170.000 és 300.000 közé tehető (Frank, Csilla (2015). Where are our responsibility?. In. Baby Baboons: https://babybaboons.webnode.hu/news/where-are-our-responsibility-/ (Megtekintés: 2015. 01. 27.) Az UNESCO-, az IUCN Red List- és a US National Library of Medicine, National Institutes of Health 2015 januárjában összevetett adatai alapján.):

  • a kelet-nigériai csimpánz (Pan troglodytes vellerosus) Gray, 1862.

  • a nyugat-afrikai csimpánz (Pan troglodytes verus) Schwarz, 1934.

  • a közép-afrikai csimpánz (Pan troglodytes troglodytes) Blumenbach, 1799. és

  • a kelet-afrikai csimpánz (Pan troglodytes schweinfurthii) Giglioli, 1872.

 

A fekete, ritkás szőrzetű hímek testtömege 35–70 kg közötti, a nőstények természetesen az esetükben is kisebbek 20-25%-kal, 26–50 kg közöttiek. Hosszú karjai és kezén-lábán szembefordítható (opponálható) hüvelykujjai segítségével ügyesen mozog a fákon és lent a földön is. Agytérfogatuk kb. 350 cm³, ami nem sokkal kevesebb, mint az ember legkorábbi ismert őseinek, az Australopithecus-é.

 

Jody at the Chimpanzee Sanctuary Northwest, USA

 

A nőstény csimpánzok ivari ciklusa az emberekéhez hasonló, kb. havonta egyszer kerülnek ösztruszba, amikor a petesejt készen áll a megtermékenyítésre. Ilyenkor a külső ivarszerveik erősen megduzzadnak és bepirosodnak, jelezve a hímeknek a párzási hajlandóságot. A dominancia-sorrend miatt elvileg csak az alfa hím párosodhat a nősténnyel, de előfordulnak „félrelépések”.

A kb. 7,5 hónapos (202-261 nap) vemhesség után a nőstény általában egy utódot szül, s a csimpánzkölyök 2-4 évig él anyatejen, majd 4-5 éves kora körül válik le anyjáról. Ivaréretté 7–8 éves kora körül, nem ritkán még később (10 éves kor körül) válik.

Élettartama a természetben általában 40 év körüli, de fogságban akár a 60 esztendős kort is megélhetik. A legidősebb ismert csimpánz a Tarzan c. film Cheeta-ja (Csita), aki 79 évesen hunyt el 2011. december 24-én veseelégtelenségben, a jelenleg pedig legidősebb csimpánz a The Jane Goodall Institute South Africa lakója, a több mint 70 esztendős Joao.

 

A csimpánzoknak – hasonlóan hozzánk – 32 gumós foga van, így az egyetlen húst is evő emberszabású, bár alapvetően növényevő, a húsevés (beleértve a rovarok és férgek körét is), igen elhanyagolható táplálkozási palettájukon.

A vadászatokat csoportosan végzik és főleg kis termetű majomféléket ejtenek el, mint pl. bébi páviánokat, kölyök varacskos disznókat etc. Az ételüket a vadonban nem osztják meg egymással (fogságban ismerünk példát az ellenkezőjére), s a vadászatok során szerzett zsákmány azt az egyedet illeti, aki azt végül elejtette. Ugyanakkor egy-egy darabot a vadászatban résztvevők is megkaparinthatnak az áldozatból a fővadász „beleegyezésével”.

 

 

Baby Common Chimpanzee

 

A csimpánzok zárt, 6 és 60 fő közötti csoportokban élnek, melyben több hím és nőstény kap helyet. A társadalmi felépítésük patriarchális, a csoport vezetője az alfa hím, de a nőstények között is kialakul dominancia sorrend, s a domináns egyedek centrális erőként vesznek részt az összetűzések békítésében és a csoporton belüli diplomáciai kapcsolatok ápolásában. A nemi érésük után a hím utódok a csoportban maradtak, de a nőstények elhagyják azt és új csoportot keresnek, ezzel is megelőzve a vérfertőzések kialakulását. Az egymással rokoni kapcsolatban álló hímek közösen, együttműködve védik a nőstényeket és a csoport területét, melyben a nőstények kapcsolata a rokoni kötelékek hiánya miatt jóval lazább (hasonlóan a gorillákénál megfigyeltekhez). Egy hím több nősténnyel is tart kapcsolatot.

 

A csimpánzok társas kapcsolatainak megfigyelésében és a tudatos eszközhasználat (termeszek megszerzéséhez használt botok, gyümölcsök feltöréséhez „kalapács”, „horgászbot”, eső elleni és WC-papírként alkalmazott falevelek etc.) detektálásában Jane Goodall munkássága tekinthető kulcsfontosságúnak.

2009-ben először sikerült igazolni azt a már korábban is ismert megfigyelést, miszerint a csimpánzok képesek tervezni a rövid távú (!) jövőt. A stockholmi állatkert egyik csimpánza minden reggel követ gyűjt, hogy megdobálhassa velük a látogatókat (kivéve, ha az állatkert zárva van).

A csimpánzok nagyon értelmes állatok; laboratóriumban sok mindenre megtaníthatók, rövid távú memóriájuk kiváló (messze túszárnyalja az emberekét a laboratóriumi kísérletek során).

 

A csimpánzoknak mély és olykor kitörő, kiszámíthatatlan érzelmei vannak, képesek kifejezni önmagukat és érzéseiket, s fejlett éntudattal rendelkeznek. A kurkászást szeretetből végzik egymás számára.

Az alapvetően magas agressziós szintjük miatt az együttműködésük fejletlennek tekinthető, mely lényegében csak a vadászatra terjed ki. A hímek könnyen kapnak dührohamot apró dolgok miatt is, és a dominancia viszonyok is meglehetősen erőteljesek.

Az összetűzésekből győztesen kikerülő hím a verekedés végén körbejár, s igyekszik megnyugtatni, megbékíteni a nőstényeket, kölyköket és a fiatal hímeket. Mivel ilyesmi az emberen, a csimpánzon és a bonobón kívül egyetlen majomfélénél sem fordul elő, e három fajt békeszerető fajoknak nevezik.

Az éjszakát csapatban töltik, de minden állat egyénileg épít magának fészket a közeli fák ágai között, s csak a kölykök alszanak anyjukkal együtt.

 

Jamie at the Chimpanzee Sanctuary Northwest, USA

 

A csimpánzok területvédő ösztöne vadász jellegükből és agressziójukból fakadóan erős. A csapat ismeri és védi is területének határait. A hímek 3-5 fős csapatokban gyakran őrjáratoznak a területük határain, amikor konfliktusba is keveredhetnek a szomszédos csapatok hímjeivel. Ha magányos hímmel találkoznak, azt azonnal megtámadják és megölik, prédának tekintve azt.

Ha nősténnyel találkoznak, azt körülveszik, és szükség esetén erőszakkal a saját területükre terelik, majd hetekig vigyáznak rá, nehogy elszökjön vagy saját nőstényeik elüldözzék.

 

A közönséges csimpánz az emberszabásúak közül a legnépszerűbb állatkerti „lakó”. Németországban 26 állatkertben és vadasparkban, a többi EAZA tagország további 103 állatkertjében és rehabilitációs központjában (benne a Dorset-i Monkey World-ben és az osztrák Gänserndorf-ban), valamint a holland AAP-nél találhatók meg. (Közönséges csimpánzok az EAZA tag állatkertekben. In. Zootierliste: https://www.zootierliste.de/en/?klasse=1&ordnung=108&familie=10819&art=1071205 Megtekintés: 2015. 03. 08.)