Egy napsütéses téli nap és az "ugató páviánlány"

2015.02.18 20:26

2014. december 8-adika óta ma először voltak kint a levegőn a budapesti galléros páviánok. Közel két és fél hónapja nem találkoztam Maszatkámmal és a többi kis „ördöggel”, de amikor megláttak a Nagyszikla- és a fák tetejéről, még mielőtt befordultam volna az ecsetfülű disznók kifutójánál, megismertek és már rohantak is le.

Csapzott szőrük és sápadt, beesett arcuk a szaúdi és jemeni vad páviánokra emlékeztető volt, akik ki-ki merészkednek az utak szélére elemózsiát „tarhálni”, ill. a szeméttelepeken keresgélnek. Aranyosak, bájosak, de kissé rendezetlenek, s bár nem éheznek, nincsenek a legjobb bőrben.

 

A fügefa alatt... mindenki a fán, mert tudják, látják, figyelik, hogy még itt vagyok. Maszatka jobb oldalon legalul.

 

Rezsőke sokat nőtt, gallérja és haja, pajesza őszülgetett, s fogyott is egy keveset a 2,5 hónap „diétában” (látogatóktól mentes etetésben).

Maszatka és Dezsőke kapcsolata nagyon sokat erősödött, így Maszatkát nem depressziós állapotban találtam, aminek nagyon örülök.

Az ivarérett nőstények ciklusai (fogamzóképesség és menstruáció) az összezártság miatt összerendeződött, így nemcsak Maszat, de „Beszédes” és Babóca is most termékeny. Ez abból a szempontból előnyös, hogy az amúgy is vazektomizált hímek kevésbé zaklatnak csak egy egyedet, a párzásból adódó terhelés kiegyensúlyozottabban oszlik meg, ill. „Beszédes” és Babóca Rezső hármehölgyei, míg Maszat Dezső (és fordítva) társaságát keresi, s Dezsőke igyekszik figyelni a másik két fiatal nőstényre, Bogyóra és „Arankára”.

Bogyó lelkileg kicsit meg van zuhanva, sokat húzódik félre, „Aranka” pedig (egyelőre úgy tűnik) visszavett az „erőszakosságából”.

Dezsőke kicsit kedvét vesztett volt a játékot illetően, de megkurkászta Maszatkát és többször odajött hozzám ételt kérni (kiváltképp, ha Rezső messze volt), egyedül és Maszattal együtt is, s a falra is felugrott, amire megkértem, hogy ne tegye.

 

Dezsőke kurkássza Maszatkát

 

Maszatka kommunikatív volt, s ő is szökött volna a villanypásztor alatt, sokszor odajött, és „tanult” egy érdekességet – feltehetően Rezsőtől – a 2,5 hónapos hermetikus bezártságban, ami az ugatás. A páviánoknál csak a hím egyedek ugatnak (veszély esetén), a nőstények visítanak. Maszatka ma ugatással terelte el a többiek figyelmét, ill. csalta őket fel a sziklára, hogy visszajöhessen hozzám. Mert igen, mikor délelőtt megláttam a webkamerán, hogy kint vannak, felkaptam egy kis zacskó héjas mogyorót és egy csomag datolyát, s rohantam ki az én szépségeimhez! (Maszatka nagyon ügyesen gyűjti a táplálékot pofazacskóba, örülök, hogy fejlődött ezen a téren tovább, ám apró magvas eledel esetén a zónázás mit sem változott a tavalyihoz képest – nem jut be a kislány a magért.)

A sörényeseknek is új volt a mai helyzet, az egész csapat nagy kergetőzések „kis gazdája” lehetett.

A szociális hierarchiában nem történt változás egyik pozícióban sem az egyedek között.

 

A mai videók:

Clever Maszatka (Hamadryas Baboon at Budapest Zoo)

First time outside (Maszatka & Hamadryas Baboons at Budapest Zoo)

Met with little Maszat after 2,5 months (Hamadryas Baboon, Budapest Zoo)

The Hamadryas Baboon Group at Budapest Zoo on a sunny winter day

Hamadryas Baboons of Budapest