Einstein és a relativitáselmélet

2015.08.11 20:20

Einstein (Albert) relativitáselmélete a matematika és fizika egyik részterülete (a klasszikus mechanika általánosítása), s általános- és speciális relativitáselméletre osztható. Mindkettőt Einstein dolgozta ki, s mindkettő alapja az, hogy két egymáshoz képest mozgó megfigyelő két esemény közt eltérő idő- és távolságnagyságot mér, a fizikai törvények tartalmának mégis azonosnak kell lennie.

 

Videók:

The smallest and the largest Hamadryas Baboon

Einstein and the edible package (Hamadryas Baboon)

Einstein and his Large Hamadryas Baboon Family

 

Einstein a speciális relativitáselmélet 1905-ben publikálta „A mozgó testek elektrodinamikájáról” címmel, s csak azon megfigyelőkkel foglalkozik, akik egymáshoz képest egyenletesen mozgó speciális rendszerben (inerciarendszer) helyezkednek el. A relativitást ez az írás az idő, a tér, a tömeg és az energia elméleteként vezeti be. Mielőtt azonban elmerülnénk az elméleti fizikában, ez az Einstein nem az az Einstein, aki a relativitáselmélet megalkotta, bár szerinte is minden relatív, így az, hogy kellően szabad-e vagy sem, elég nagy-e a családja vagy sem? Amúgy kiköpött mása az igazi Einsteinnek. Az biztos, hogy a Nyíregyháza-Sóstó Zoo-ban ő a pasa a galléros páviánok között.

 

Einstein, Nyíregyháza-Sóstó Zoo

 

Vákuum nélkül is fénysebességgel tesz rendet a vitatkozó gyerekek és asszonyok között, történjen az a fényben, árnyékban, kint vagy bent.

Nem tudom, hogy képes-e megoldani a klasszikus mechanika és Maxwell elmélete közötti ellentmondást, mely szerint a fénnyel szemben haladva nagyobbnak kell mérnie a beeső falatok sebességét vagy az ugyanakkora minden rendszerben, az szintén biztos, hogy a legtöbbet ő szerzi meg, de korántsem olyan torkos és falánk, mint budapesti rokona, Rezsőke. Einstein a szájával is képes elkapni a falatot, nemcsak kezeivel, sőt, sportot is űz belőle, hogy egyetlen porcikáját se kelljen mozdítania miatta. Ugyanakkor, ha balhé van, egyáltalán nem érdekli semmiféle ennivaló, mert az első a rend!

 

Videók:

Einstein the Alpha Male Hamadryas Baboon

Hamadryas Baboon Family (Nyíregyháza-Sóstó Zoo)

Hamadryas Baboons at the Nyíregyháza-Sóstó Zoo

"Der Alte" Hamadryas Baboon (Nyíregyháza-Sóstó Zoo)

 

Bár Nyíregyházán kb. 30 fős család élén basáskodik az apjától az uralmat harccal megszerzett Einstein (orrán nagy sebet visel), sokkal kiegyensúlyozottabbak az erőviszonyok és szociális kapcsolatok a nagyobb családban, mint pl. Budapesten.

A 2-3 éves ifjoncokkal nagyon jól lehet kommunikálni, s elég gyorsak és kevésbé falánkak ahhoz, hogy ők is hozzájussanak a látogatók kedveskedéséhez.

Az elmélet és gyakorlat tehát azt mutatja, hogy a fénysebesség és benne terjedő kaja minden megfigyelő számára állandó (nem függ a megfigyelő mozgásától... annyira... max. Einsteinnél terjed alig mérhetően jobban).

Einstein persze nem egyedül dolgozik, munkáját apja, akire nagyon hasonlít külsőre, ugyan már nem segíti, de vele hasonló korú sógora vagy (fél)testvére igen.

A nagyfejű, nagy szőrű, nagy fenekű hím legjobban legkisebb fiát szereti, aki nem fél a papától, és megeszi, amit az leejt vagy ledob, mert nem ismer, vagy nem szeret. Ez a fekete szőrét most vedlő kisfiú veszi majd át valamikor a trónt és háremet apukájától.

 

Einstein és népes családja

 

Jóllehet, az általános relativitáselmélet minden megfigyelőt egyenértékűnek tekint, nemcsak azokat, akik egyenletes sebességgel mozognak, az általános relativitás érvényes azokra is, akik egymáshoz képest gyorsulva mozognak. Ez tehát azt jelenti, hogy bárkiből lehet majd még basa, aki nem lány.

 

Einstein és kedvenc kisfia

 

Az általános relativitáselmélet amúgy egy geometriai elmélet, mely szerint a tömeg és az energia „meggörbíti” a téridőt és a görbület hatással van a szabad részecskék mozgására, ill. a fényére is. Az elmélet felhasználható a Világegyetem kialakulásával és fejlődésével kapcsolatos modellek felállítására, ezért a kozmológia alapvető eszköze.

Szerencsére, Einstein remek személyiségének megértéséhez és megismeréséhez nincs szükségünk arra, hogy azt csak jóval később, a halála után ismerjük és értsük meg, ahogy rokonának, Albertnek az elméleteit.