Gut Aiderbichl: Gänserndorf – a laboratóriumi csimpánzok európai menedéke

2015.01.17 17:23

Jóllehet, a csimpánzok nem a cerkófmajomformák, hanem az emberszabásúak (orangután, gorilla, csimpánz és bonobó) közé tartoznak, s az evolúciós fejlődés során a belőlük 2 millió évvel ezelőtt kivált bonobóval együtt a legközelebbi rokonaink (6 millió éve vált el a törzsfejlődésünk), a csimpánzok is – hasonlóan a páviánokhoz és makákókhoz – több laboratóriumi kísérlet áldozatává váltak.

 

Csimpánzkísérletek az USA-ban

 

2011-ben az Egyesült Államok (Nemzeti Egészségügyi Intézet, röviden: NIH) a nagy nyilvánosság előtt vállalta fel, hogy felhagy az emberszabásúakon végzett állami, laboratóriumi kísérletekkel, és folyamatosan kb. 310 csimpánzt „szerel le”. A pontos számot persze senki nem ismeri, bizonyos híradások 1.000, mások 450 csimpánzról szólnak, megítélésem szerint a kettő között állhat valahol az igazság.

A NIH 50 csimpánzra azonban igényt tartott, hogy azokon „létfontosságú” vizsgálatokat végezhessenek, mely röviden a Hepatitis-C elleni védőoltás kifejlesztését szolgálná. (A vírus ellen évtizedek óta nem tudnak hatékony vakcinát, sem preventív, sem gyógyító hatóanyagot előállítani.)

 

A világ nagy részén – hivatalosan – felhagytak már a csimpánz kísérletekkel, de tegyük a kezünket a szívünkre, s mondjuk úgy, hogy biztosak vagyunk ebben pl. az ázsiai kontinens két nagyhatalmát tekintve... a kísérleteknél pedig ne feledkezzünk meg a katonai célú biológiai- és vegyi fegyverek köréről, valamint a sugárterhelésekről.

 

Az Európai Unió törvényileg tiltja a kozmetológiai és medicina jellegű állatkísérleteket a végtermékek esetében, ami viszont nem jelenti azt, hogy a komponensek hatásainak vizsgálatára ne vonnának be állati alanyokat, hisz a toxinok (mérgező anyagok) hatását élő szervezeten szükségszerű tesztelni. „Jó hír” (?), hogy ezen alanyok kb. 45%-a ma már egér, 40%-a patkány, a fennmaradó 15% pedig hal, kétéltű, madár, nyúl, kisebb számban kutya, macska, sertés, törpesertés, és kivételes esetekben selyemmajom vagy makákó. (Egy-két évtizede ez azért még nem így volt.)

A magyar szabályozás egyébiránt meglehetősen szigorú a kísérleti célú alkalmazások tekintetében: https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300040.KOR

 

De kanyarodjunk vissza a csimpánzokhoz. Az USA-ban a mai napig is problémát jelent, hogy hová vonulnak vissza a volt laboratóriumi állatok, melyek egész életüket kutatóintézetekben töltötték. Egy részüket már befogadta a Louisiana állambeli Chimp Haven rezervátum, az összes állat számára azonban értelemszerűen nem tudnak megoldást nyújtani. Problémát jelentenek az anyagiak is, mivel az USA kongresszusa korlátozta az állatok „leszerelésére”, majd „nyugdíjas éveire” költhető forrásokat, így különösen fontos, hogy a csimpánzok ellátására fordított pénzeket megfelelő elhelyezésükre költsék. A Chimp Haven-t üzemeltető HSUS, azaz The Humane Society of the United States 2009-ben megrázó leleplező videót készített a világ legnagyobb csimpánz- és majomkísérleteket végző laboratóriumában, a New Iberia Research Center-ben. A videó címe: Undercover at the World's Largest Chimpanzee Laboratory.

Figyelem! A videó megtekintése a nyugalom megzavarására alkalmas, megtekintése felkavaró lehet!: video.humanesociety.org/index.php?id=PL35D3D11FDEFFBA00&credit=web_id85536423

 

Bár a kutatási szervek azt állítják, hogy a csimpánzokon ritkán végeztek gyógyszerkísérleteket és más beavatkozással járó kutatást, inkább a viselkedésüket és genetikai jellemzőiket kutatják, ez korántsem felel meg a valóságnak. (Virológiai kísérleteket ma már remekül lehet elvégezni sejttenyészeteken, ill. pl. kifejezetten ilyen célra tenyésztett patkányokon, 3D technológia alkalmazásával szimulálni lehet élethű modelleken sebészeti és ortopédiai beavatkozásokat páciens nélkül (meglehetősen költséges), az idegrendszerre ható gyógyszerek esetében viszont – s ide értendő nemcsak a nyugtatók vagy antidepresszánsok köre, de egy-egy fájdalomcsillapító is – egyelőre nem tudják kiváltani – a humánusan végzett (!) – állatkísérleteket.)

 

 

A Gut Aiderbichl és lakóinak története az osztrák Gänserndorf-ban

 

Sokan nem is tudják, de Európa egyik legnagyobb csimpánz kolóniája a szomszédos Ausztriában, Bécstől nem messze, Gänserndorf-ban található (nagyobb példányszám csak a Monkey World-ben (Dorset, UK) található). Az intézmény olyan szembenézésre készteti az embert, melyet Auschwitz után egyszer már meg kellett tennünk, úgy tűnik, nem sok sikerrel.

 

 

A Gut Aiderbichl alapítványnál Gänserndorf-ban élő csimpánzok legtöbbje szabadságban látta meg a napvilágot az afrikai Sierra Leone-ban. 1 és 4 év közöttiek voltak, amikor az 1970-es évek végén és a '80-as évek első felében fogták be őket, anyjukat lemészárolva. 

 

Susi, 1974-ben született

 

A világ minden tájára kerülő emberszabású főemlősök kis laboratóriumi ketrecekbe kerültek, melyekben sokszor mozdulni is alig tudtak, s ahol nem érintkezhettek sem társaikkal, sem más állatokkal, de még az őket gondozó, rajtuk kísérleteket folytató védőruhás személyzettel is csak a tesztek idejére.

Az immunológiai kísérletek között a legjelentősebb az AIDS betegséget okozó HIV vírus kutatása volt (a majmok esetében ez SIV vírusként ismeretes. Az AIDS betegsége a csimpánzokban nem alakul ki, ők "csak" vírushordozók, de megbetegíteni képesek az embereket pl. egy harapás útján. Hogy mitől nem alakul ki náluk az AIDS, bevallom, számomra ismeretlen, de talán összefüggésben áll azzal, hogy a csimpánzok szervezete képes előállítani a számukra szükséges C-vitamint, így immunrendszerük erősebb az emberétől, mely hasznos lehet egy olyan retrovírus esetében is, mint a HIV. Érdekességképp megemlíteném azt is, hogy a csimpánzok vércsoportja A-s vagy 0-s, míg az embereké A-s, B-s, AB-s és 0-ás is lehet.), de jelentékeny a Hepatitis és HPV kutatási alanyok száma is. (Ezek teljességgel elfogadhatatlanok!)

 

Martha, 1978-ban született

 

A Gut Aiderbichl csodálatos csimpánz lakói HIV vagy Hepatitis-C vírussal fertőzöttek, egy esetben Hepatitis-B-ről is tudunk, HPV-vel küzdenek, miközben a sok-sok teszt eredményeképp szívbetegség, cukorbetegség, rheuma, mozgásszervi rendellenességek, stressz és depresszió, nagyfokú hajhullás vagy egyéb opportunista fertőzés (ritkábban, mivel az AIDS betegsége nem fejlődik ki) is kialakul(hatot)t náluk stb.

 

Anton, 1982-ben született

 

Pici koruktól egészen 1997-ig végeztek rajtuk immunológiai kísérleteket az Orth-i IMMUNO Lab-nál, amikor is a BAXTER gyógyszergyártó felvásárolta a céget és beszüntette a csimpánzkísérleteket.

A 38 csimpánz sorsa ezzel azonban még nem rendeződött véglegesen.

1997 és 2002 között a tervezés fázisában szóba került, hogy a BAXTER, - kifejezve háláját a csimpánzok emberekért hozott áldozataiért - a Gänserndorf Safari Parkban létrehoz számukra egy nagy, nyitott kifutót.

 

Moritz, 1983-ban született

 

2002-ben a csimpánzok és a többi majom elhagyta a laboratóriumot, hogy beköltözzön az új otthonába. A külső kifutó tervezése viszont még mindig váratott magára, de közben már megkezdhették a 20 éve külön, egyedül élő csimpánzok reszocializációját.

2 évvel később, 2004-ben a Park csődbe ment.

Évekkel később, 2009-ben az osztrák kormány és a Gut Aiderbichl, az állatok „szentélye” összefogásában született meg a ma ismert megoldás, a Gut Aiderbichl´s Sanctuary for Traumatized Chimpanzees and other Primates 40 csimpánz és további főemlősök (majmok) megfelelő gondozására, majd 2010-ben az áhított külső kifutó is megtervezésre került, és 2011-ben végre átadásra is.

 

Helene, 1982-ben született

 

2011-re készül el Moritz – 10 fős – csapatának külső kifutója. Ezt követte további 3 nagy és két kisebb kifutó megépítése a kisebb csoportok és egyedül élő egyedek számára.

 

A videón, mely bejárta a fél világot, azon feledhetetlen és könnyfakasztó pillanatok örökítődtek meg, amikor Moritz és társai, a legbátrabbak: Anton és David kb. 30 esztendő után először léphetnek ki újra a szabad levegőre, a kék égbolt és napfény sugarai alá: https://www.youtube.com/watch?v=nDgo6ee6uas

 

Az első, szabad levegőn töltött pillanatok 30 év után: Moritz, Anton és David

 

Az alapítvány által utoljára közzétett, 2014. decemberi videón jól látszik, hogy milyen sokat fejlődtek a csimpánzok az elmúlt 3 év során, és milyen boldogan élik kis traumatizált előéletük nyugalomba fordult napjait: https://www.youtube.com/watch?v=1Csp3RPyTH8

 

Egy egészséges csimpánz várható, átlagos élettartama 50-60 év. A ma ismert legidősebb élő csimpánz a 70 esztendős Joao, akinek a „The Jane Goodall Institute South Africa” az otthona.

 

A 70 éves Joao Dél-Afrikában

 

Még nagyon-nagyon sok képet, néhány igazán megható videót és rengeteg információt találhatsz a csimpánzokról és a központban élő más bájos kis majmokról külön-külön is. Pl. hogy ki, melyik csoporban él; milyen betegségei vannak; mettől meddig állt kísérletek alatt; kik a jelenlegi barátai, mit szeret csinálni stb. ezen a linken: www.affen.at/home.html

 

Forrás: www.familie-kolenc.home.pages.at/gutaiderbichlgaenserndorf%201.htm

Martin (2008-ban hirtelen szívhalálban), Michi (nem sokkal később, szintén hirtelen szívhalálban), Kilian pedig (2009-ben, öregségben) húnyt el.

 

Ha módodban áll, segítsd, kérlek a Gut Aiderbichl alapítvány munkáját és ezen páratlan lények életének szebbé, boldogabbá és egészségesebbé tételét felajánlásoddal:

 

Account holder:

Gut Aiderbichl Stiftung Österreich,

Johannes-Filzer-Straße 5, A-5020 Salzburg

Bank name:

Raiffeisenbank Henndorf am Wallersee

Account number: 90134

Bank sort code: 35024

IBAN: AT58 3502 4000 0009 0134

BIC: RVSAAT2S024

 

Még több információ: https://www.gut-aiderbichl.at/

 

Képek forrás: Gut Aiderbichl Alapítvány

Felhasznált források: