Ingergazdag élettér: food- és non-food based enrichment

2015.06.06 15:15

A fogságban tartott egyedek számára az élettér kialakítására léteznek törvényi előírások és szakmai (ill. annak nevezett) kézikönyvek egyaránt, melyek minden esetben a minimum feltételeket, s nem az optimális, még kevésbé az ideális tartási körülményeket írják elő.

Ha emberszabásúakról esik szó, talán a legjobb abba belegondolnunk, hogy mi magunk szeretnénk-e, tudnánk-e egy bizonyos kifutóban leélni egy teljes életet, 30-60 esztendőt. Amikor már eleve ingázunk a munkahelyünk és lakásunk között nap mint nap, döntve arról, hogy hazafelé ugyanazon az úton megyünk-e, ugyanabba az üzletbe térünk-e be vásárolni stb., és ez az egyhangú élet során alig várjuk, hogy kiszakadjunk a mindennapokból és elutazhassunk valahová pihenni vagy világot látni, más kultúrász és ingereket magunkba szívva.

 

 

Source: Gorillassp.org

 

Miért feltételezzük, hogy erre csak nekünk van igényünk, s a maguk szintjén és módján nincs igényük ugyanerre a fogságban tartott egyedeknek is, akik nem kértek a mi gondoskodó szeretetünkből, megtalálnák ők a szabadban saját táplálékukat, játszóterüket, fekhelyüket stb. Ennek okán elengedhetetlen, hogy egy önmagát valamire is tartó állatkert vagy „Sanctuary” megfelelően tágas külső- és belső kifutót, valamint jól felszerelt, ingergazdag és folyamatosan megújulni képes életteret biztosítson lakói számára. Nincs olyan állatkert (!) (a szafari, nemzeti parkok, vadasparkok más kategóriába sorolódnak, ráadásul földrészenként merőben eltérőek), mely biztosítani képes az állatok számára a természetes környezetet, ezért mélyen szakmaiatlan és embertelen bánásmódról tesz tanúbizonyságot a környezetgazdagító elemek mellőzése vagy azok minimális alkalmazása hivatkozván olyan nevetséges dolgokra, mely szerint a színes játékok, eszközök nem korrelálnak a természet színeivel vagy az állatok megeszik azokat.

Miért, a bezártság, a fogság korrelál a természetes környezetükkel? Aligha.

Hogy megesznek bizonyos eszközöket? Sajnos, ez szoktatás kérdése, épp úgy, mint az ember-gyerekeknél. Minél később kezdjük el a megfelelő edukációt, ingergazdagítást, annál mélyebbről indulunk, és értelemszerűen annál nehezebb a feladatunk, hogy megtaláljuk, egy egyed figyelmét mi kelti fel esetileg, tartósan, ill. egyáltalán nem. Mindez sok-sok munka, türelem, nem egyszer anyagi áldozat, és ami a legfontosabb, óriási kreativitás és idő az állatkertek részéről.

 

Halloween at the Veszprém Zoo (Source: Facebook - Veszprém Zoo)

 

Ma, a 21. század követelményei alapján nem lehet, és nem is szabad a „természetes életkörülmények között” bemutatni az állatkerteknek a fajokat, mert ahhoz a vizsgált majmok esetében legalább fél hektáros kifutókat kellene biztosítani 5-7 fős csapatok számára, a látogatóknak pedig távcsövet és türelmet osztogatni, amiből pedig mindenkinek kevés van.

Amire törekedni kell, az a kiegyensúlyozott és boldog állat, amit pedig mesterségesen muszáj megtámogatni, mert az alapkifutók és alapellátás (táplálék és orvosi felügyelet, kifutók takarítás) a minimum szint egy állatkertben!

 

Cleveland Amory Black Beauty Ranch (organization, sanctuary of HSUS)

 

Mind a belső (indoor), mind a külső (outdoor enclosure) kifutó esetében alkalmazhatók a food- és non-food based enrichment items (azaz: étel alapú és nem étel alapú környezetgazdagítási eszközök) lehetőségek.

Milliónyi” enrichment elem található az állatkertek emberszabásúi és majmai számára a következő Pinterest folderemben összegyűjtve (persze, ennek megtekintéséhez sajnos regisztrálni kell): https://www.pinterest.com/csillafrank/monkeys-enrichment-items/

 

Érdemes megtekinteni az Animals in the „front line” c. albumot is: https://www.pinterest.com/csillafrank/animals-in-the-front-line/ mely betekintést enged a cerkófmajomformák és emberszabásúak azon világába, mely megmutatja, hogy eme közeli rokonainknak mennyi szenvedést kell eltűrniük, s mely kontrasztként erősíti azon szakmai-szellemi álláspontot, mely szerint a környezetgazdagítás nem lehetősége, hanem KÖTELESSÉGE egy magát valamire is tartó állatkertnek.

 

Prospect Park Zoo - Hamadryas Baboon unwrap holiday gifts in the zoo's Presents to the Animals program. Photo Julie Larsen Maher

Pécs Zoo, Hamadryas Baboons, Christmas of Animals in 2011

 

Food based enrichment (étel alapú környezetgazdagítás)

 • kreatív élelem: pl. egy fabotra, -pálcára kenünk egy kis dzsemet, valamilyen ízesített szószt vagy mogyoróvajat, s „ráragasztunk” magvakat és aszalt gyümölcsöket

 • ostyapapír (tojás, liszt, só víz) vagy cukorpapír csomagolóba helyezünk magvakat vagy gyümölcsöket

 • levelekbe (pl. káposzta, saláta) csomagolunk magvakat

 • party-t rendezve az egyedeknek műanyag poharakba (lehet sima, de színes, talpas, pezsgős, millióféle létezik) smootie-t, frissen facsart gyümölcsöt, shake-et teszünk. Szívószálat is használhatunk!

 • Halloween alkalmával a kifaragott töklámpást töltsük meg friss gyümölcsökkel, zöldségekkel, vagy egy maréknyi maggal (vegyesen)

 • Az egyedek biztonsága érdekében alkalmazhatók ún. ehető (zselé és alga alapú) poharak, melyek maguktól is lebomlanak a természetben (beszerezhetősége a fentebb említett Pinterest folderben elérhető!)

 • Karácsonykor állíthatunk karácsonyfát, melyet díszíthetünk pár szem szaloncukorral, mézeskaláccsal, friss és szárított (cukrozatlan) gyümölcsökkel, és marshmallow-val (pille- vagy mályvacukor). Egyéb díszítőelemként készíthetünk citrom- és gyümölcskoszorúkat, ajándéknak adhatunk hatalmas, becsomagolt dobozban pár szem mogyorót-diót vagy kekszet, majompogácsa helyett pancake-et. Nagyon ötletes (ezt nem szokták használni az állatkertek), ha a nagy dobozba helyezünk egy kisebbet, abba egy még kisebbet, és az utolsó doboz tartalmazza a jutalomfalatokat. Így az egyednek meg kell dolgoznia az élelemért, máshogy, mint a hétköznapokban, ami kicsit visszahozza a természetes életkörülményeit, ahol szintén keresnie kell a táplálékot – miközben jól szórakozik, és az az egyed is kíváncsivá válik, aki amúgy totálisan motiválatlan.

 • Pasta, azaz: tésztából és gabonapehelyből/müzliből nyaklánc készítése, melyet az egyedek meg is ehetnek

Easter breakfast at the Chimpanzee Sanctuary Northwest, USA

 

Non-food based enrichment (nem étel alapú környezetgazdagítás)

 • Egy party, minden nem étel alapú díszítése ide tartozik a klasszikus állatkerti elemeken túl, melyek az említett linkeken elérhetők! Ötletes Halloween díszítésre íme egy-két jó link: https://kovacsneagi.qwqw.hu/?modul=oldal&tartalom=1156552 és https://kovacsneagi.qwqw.hu/?modul=oldal&tartalom=1212539 

 • Happy birthday, karácsonyi stb. csákók, koronák (ingyen kérhető bármely drogériában vagy gyorsétteremben)

 • Fejlesztő gyerekjátékok (Frank, Csilla (2015). Capacity developement toys for Baboons and Great Apes. In. Baby Baboons: https://babybaboons.webnode.hu/news/capacity-development-toys-for-baboons-and-great-apes/ Megtekintés: 2015. 03. 01. és Frank, Csilla (2015). Állatkertek, rehabilitációs központok, ahol a főemlősök gyerekjátékokkal is játszanak. In. Baby Baboons: https://babybaboons.webnode.hu/news/allatkertek-rehabilitacios-kozpontok-ahol-a-foemlosok-gyerekjatekokkal-is-jatszanak/ Megtekintés: 2015. 03. 01.) a teljesség igénye nélkül:

 • csodakocka, csodalabda

 • Rubik kocka

 • csörgős labdák (kemény, félkemény, puha stresszlabda – gyermekeknek és állatoknak készült verziók is léteznek)

 • gyűrű piramis

 • nagyobb méretű építőkockák, építő játékok és legó (fából vagy műanyagból)

 • nagyobb méretű készség labirintus

 • hangszerek (saját készítésűek vagy kemény műanyag, fa alapanyagból): pl. furulya, dob, rumbatök

 • fa- vagy műanyag (forma) behelyező játékok

 • fa „gyémánt logikai kirakós”, golyó kiszabadító (szükség esetén nagyobb méretben legyártandó prototípus)

 • plüss játékok (elsősorban a fiatal majmok /mindegyik!/, a felnőtt makákók és a felnőtt csimpánzok kedvelik ezeket, az idősebb majmok és a másik három emberszabású jóval kisebb érdeklődést mutat felé)

 • kemény műanyag vagy rugalmas gumi, ill. rongybabák (cipők, kiegészítők nélkül; ruha nélkül)

 • búgócsiga (fém vagy műanyag)

 • ruhadarabok (nemcsak az orangutánoknak és csimpánzoknak, de a gorilláknak és cerkófmajomformáknak is)

 • napszemüvegek és nagy gyöngyű műanyag nyakláncok, kerti- és homokozó szett: műanyag vödör, -tartódoboz, -lapát, -gereblye etc.

 • takarók

 • paplan és párnahuzat pl. szénával (szalmával, finom faforgáccsal) töltve

Source: senecaparkzoo.org

Gorilla With Suitcase ... at the Cleveland Metroparks Zoo

 

Példa „Party-naptár” 2015-re a Fővárosi Állat- és Növénykert (Budapest Zoo) nyugati síkvidéki gorilla lakói számára

 

Időpont

Ünnep

Megjegyzés

Január hó 5.

Bongo születésnapja

Bongo: 2010. 01. 05.

Január hó 21.

Hakuna Matata születésnapja

Hakuna Matata: 1996. 01. 21. (Érk. 2013. 02. 22.)

Január hó 31.

Iringa születésnapja

Iringa: 1998. 01. 31. (Érk. 2003. 04. 14.)

Február hó 5.

N'yaounda születésnapja

N'yaounda: 2001. 02. 05. (Érk. 2008. 11. 01.)

Február hónap

Farsang

 

Február hó 14.

Valentin nap

 

Március hó 15.

Nemzeti ünnep

 

Április hó 5-6.

Húsvét

 

Április hó 15.

Liesel születésnapja

Liesel: 1977. 04. 15. (Érk. 1989. 04. 21.)

Május hó 1.

Majális

 

Május első vasárnapja

Anyák napja

2015-ben május 3.

Május hó 24-25.

Pünkösd

 

Július hó 5.

Az állatok és a természet védőszentjének születésnapja

Assisi Szt. Ferencnek (1182)

Augusztus hó 20.

Államalapítás ünnepe

 

Szeptember hó 27.

Golo születésnapja

Golo: 1980. 09. 27. Stuttgart (Érk. 1989. 05. 03. Zürich-ből)

Október hó 4.

Állatok világnapja

Ezen a napon hunyt el Assisi Szt. Ferenc (1226)

Október hó 23.

1956-os forradalom ünnepe

 

November hó 1.

Mindenszentek

Helyette október hó 31-én Halloween

December hó 6.

Mikulás

 

December hó 13.

Luca napja

Az év leghosszabb éjszakája, 12 nap karácsonyig

December hó 24-25-26.

Szenteste és Karácsony

 

December hó 31.

Szilveszter

 

Január hó 1.

Újév

 

 

Megjegyzés: a Budapest Zoo a fent felsorolt ünnepek közül 2015. június 6-ig egyet sem (!) tartott meg egyedei számára, alkalmazva az ingergazdagítás eme formáját! A fenti mintára bármely majom-csapat számára, bármely állatkert elkészítheti az agendát – Excel formátumban is.

 

Source: Biopark Valencia

Filip at the Zoo Bratislava

Tjobbe's birthday party at the Veszprém Zoo in 2013. (The cake is cooked rice with honey... and of course fruits.)