„Kézműves szakkör”: organikus szivacs és mandulamarcipán

2015.03.12 15:45

Sokszor okozhat problémát, hogy az állat megeszi a játékra, kognitív foglalkozásra szánt tárgyakat, melyek közül az egyik legizgalmasabb foglalatosság a festés.

Óhatatlan ellentmondásba kerülünk viszont, ha „semmit nem szabad, mert...” alapon közelítünk az élet kérdéseihez. Ilyen alapon az embernek sem szabad kilépnie az utcára, mert a zebrán elütheti egy autó, a járdán fejére eshet egy virágcserép, az autójával pedig karambolozhat stb.

 

Hogyan festhetünk majom barátainkkal, ha tuti bizto(nságo)sra akarunk menni?

A válasz: falra; organikus szivaccsal vagy kézzel; ételfestékkel. Minden más megoldás (ecset, vízfesték, papír stb. használata természetesen rizikófaktor, mely ettől függetlenül alkalmazható, de csak egyénileg és emberi felügyelettel).

 

Mitől jó az organikus (és nem műanyag alapanyagú) tengeri szivacs?

 

Rodoszon

 

100%-ban természetes, mesterséges anyagokat nem tartalmaz. A Görögország partjainál kifejezetten termesztik ezeket a bio szivacsokat, melyek rendkívül jó nedvszívó képességűek és eredetileg sötét barna színűek, s oxigén-fehérítés útján nyerik el sárgás árnyalatukat. (A termék megvásárlásával 5%-ban támogatjuk a dél-afrikai SANCCOB alapítvány munkáját, mely elárvult és sérült pingvinek rehabilitációjával foglalkozik.)

 

 

Az organikus, bio törlőkendő, mely alkalmas a pamacsolás tárgyának és alanyának is, 100%-ban kukorica alapanyagú, a használat után gyorsan lebomlik, és ha netán megenné az egyed, azt nem egészben kell kihúznia a végbélnyílásán. (Ráadásul magyar gyártmány.)

 

 

Ételfesték?

Nagyon sokféle van forgalomban a spray-től a folyékony állagú zacskós és tubusos kiszerelésig. Két dologra célszerű odafigyelni: mindenképp célszerű porciózni az ételfestéket egy pl. fa palettára, ennek okán a spray és a túl folyékony állagú anyagok nem megfelelőek (a tempera keménységű tubusos ételfestékek vagy a por alapúak a legmegfelelőbben „festőművészi” célokra).
 

Gyurmázás...

A festés mellett a natúr mandulamarcipánnal (tömb) történő gyurmázás is (az egészségre) veszélytelen aktivitás (de az alapanyagot az állat mindenképp meg fogja enni). Ennek van színes változata is, mely természetesen színezőanyagot és/vagy emulgeálószereket mindenképp tartalmaznak (a sárga szín kerülendő: E100 – támogatott, E101 – támogatott, E102 – kerülendő, E103 – tiltott, E104 – kerülendő, E105 – tiltott, E107 – tiltott, E110 kerülendő).