Magányos Maszat: nemcsak szép, de okos is!

2015.01.30 21:59

Miután ígéretet tettem, hogy nem etetem a páviánokat (csak Magányos Maszatnak adok érkezésemkor és távozásomkor olyan ételt, s kis mennyiséget, mely számára hasznos), tartottam is magamat az ígértekhez... egy darabig...

Jómagam semelyik egyednek sem attam semmit (rajta kívül)... más látogatók (egy idősebb hölgy, egy csapat iskolás fiú és egy anyuka a pici lányával) dobáltak be mogyorót, de miután nem vagyok állatkerti dolgozó, továbbá a mogyorótól semmi baja nem lesz a páviánoknak, értelemszerűen nem szóltam.

Amíg ott voltam, Rezső (a "hárem" basája) evett a földön talált szalmából, a kifutóba belógó fa lehullott leveléből, a látogatóktól összeszedett mogyoróból (abból főleg neki jut), tehát nem nagyon kell gondolkodni, mitől megy a hasa?

Maszat a dedikált táplálékhoz oly módon juthat hozzá sikeresen, ha gondozói külön adnak számára (tudom, hogy így járnak el), pl. kézből etetve... esetében a szemfülesség nem játszik, a szociális (leegyszerűsítve: a táplálkozási) hierarchia legalján helyezkedik el, ami azt jelenti, ha szűk látótávolságon és megközelíthetőségen belül helyezkedik el a másik 6 pávián (a vele egyidősek és a tőle fiatalabb is!), ő az ételhez egyáltalán nem nyúl hozzá, mert tudja, hogy emiatt megbüntetik (megverik, megharapják).

Ha kellő távolságban van a többi egyed, úgy méri fel a helyzetet, hogy a táplálékkal el tud futni, akkor felkapja azt és eliszkol (ha szerencséje van, nem üldözik, ha nincs, menekülnie kell egy biztonságosabb helyre, ahol megeheti az ételt).

Az ilyen "akcióhoz" "partnerre" van szüksége, hisz kivárni, míg minden pávián szétszéled, nem két perc... Természetesen, Maszat is szeretné minél előbb megkapni a falatot, nemcsak kezével jelzi, a földre csapva, hogy most add ide, hanem két lábra állva nyújtja is kis kezeit, de sokszor ott ül/áll a közelében egy másik baboon, ami miatt hiábavaló lenne az étel beadása számára.

Mivel ezt ma is megértette, hasonlóan a múltkorihoz (amikor veszélyriasztással elcsalta az egész csapatot a szikla tetejére, majd amikor mindenki fent volt, ő visszarohant hozzám), a kifutó másik részébe csalta Rezsőt, az alfa-hímet. Igen ám, de ez nem volt elég, hisz ketten folyamatosan mellette maradtak, a szintén jobb észbeli képességekkel bíró Kishím-Dezső, és a picit hisztis Kicsike-Bogyó. Maszat megértette kézjelekből, hogy meg kell várni, míg ők is elmennek... amint ez megtörtént, beadtam neki a teljes kiőrlésű gabonákból és aszalt gyümölcsökből készült müzliszeletet, majd távozásom előtt egy fél almát.

A teljes kiőrlésű gabonák a tartós stesszhelyzet oldására és a kortizol hormon szabályozására kiváló, mely az egyednél bizonyára fennáll, bár, nem tudok róla, hogy valaha is végeztek volna nála stresszhormon-szint mérést (feltehetően: soha nem végeztek ilyet)... ennek okán legközelebb egy fél narancsot (csak húst) viszek neki, mert a benne lévő 1.500 mg C-vitamin szintén egyensúlyban tartja a kortizol szintet...