Maszatka és az ő sérült popsija (Budapest Zoo)

2015.09.02 18:12

Ma délután, amikor kilátogattam a kertbe, tudtam, hogy Maszatkám már ivarzani fog és hátsója meg lesz duzzadva. Sajnálatos módon – mivel az összezártság nem a világtól elszeparált módon történik, mint télen vagy egy kolostorban – a nőstény páviánok ivarzása nem összerendezett, hanem azok egymáshoz képest csúsznak. Maszat ciklusa úgy alakult, hogy vele egy időben más páviánlány nem tüzel. Ez egyben azt is jelenti, hogy mindkét hím – Dezső és Rezső – rendszeresen „molesztálja” őt.

Ugyanez nem feltétlen történik meg Babóca esetében, aki szintén egyedül tüzel, ám őt kizárólag Rezső boldogítja. A másik 3 lány ciklusa közt vannak időbeli átfedések és a két hím érdeklődése irántuk lazább, „ad-hoc” típusúbb.

 

Mindennek vagy egy átlagos veszekedésnek következményeképp (melyet az esetek 80%-ában Ari, a maradék 20%-ban Babóca, Bogyó és Banya/Boszi felváltva szít) Maszat duzzadt feneke felszakadt és kifordult. Bár a látvány rosszabb, mint a sérülés súlyossága, azt ellátatlanul hagyni mégsem üdvös.

 

Maszatka sérült feneke 2015. 08. 02-án (Budapest Zoo), saját fotó

 

Információim szerint – míg ott voltam a kifutónál – a felcser (vagy állatorvos?) antibiotikumot adott Maszatnak. (Reméljük, nem 10 vagy x éve lejárt szavatosságút!) Az antibiotikum megakadályozza ugyan a seb felülfertőződését, de nem óvja azt meg a további szakadástól, igénybevételtől és a kosztól. A kislányt alacsony hierarciája miatt nem emelték ki a csapatból, hamem marad a többiekkel, fájó hátsóval. (Megjegyzés: Két nappal később a seb befeketedett és nem lett komoly probléma a sérülésből.)

 

Mindezt annak okán tartottam fontosnak megosztani Veletek, hogy Maszatot "védjük" (egy banális, könnyen kezelhető egészségügyi problémába, sérülésbe nem szabad belehalni - se spontán, se eutanáziával).

Filozófiám alapján csak azért nem altatunk el egyetlen állatot sem, mert az szépséghibás vagy "értéktelen" – ha pl. kacska is az emu lába, de rohangál vele és láthatóan jól érzi magát, ugyan kit zavar? (Az emberek közt nem látunk testi és szellemi sérülteket, fogyatékosokat?) Ha kritikusan veszélyeztetett az adott faj egyede, de idősebb már, s nem lesz több utódja, kit zavar? (Meglátásom szerint csak egy érzéketlen, primitív lényt és/vagy társadalmat zavarhat!) Az élet ettől nagyobb spekrumon, színesben zajlik...

 

Maszat popsija

 

Mai „Maszatos” videók:

Maszatka and her injured butt (Hamadryas Baboon, Budapest Zoo)

Maszat & Dezső after the Zoo lunch (Budapest Zoo, Hamadryas Baboons)

Hamadryas Baboon Zoo Lunch (Budapest Zoo)

"Separated" Dezső and Maszat (Hamadryas Baboons)

Hamadryas Baboon "shillelagh test" (Budapest Zoo)

 

A páviánokat pici korukban oltani kell tetanusz ellen (a vadonba visszaengedett példányokat is), jóindulatúan vélelmezem, hogy ez Győrben megtörtént évekkel ezelőtt, mely az ilyen sérülések felülfertőződésének esélyét nagyban csökkenti.