Nagyszerű, 5 perces dokumentumfilm a szabadon élő galléros páviánokról

2014.06.18 17:30

E rövidke videó (The Hamadryas Baboon címmel): www.youtube.com/watch?v=Ju7gujK8yrY nagyon jól bemutatja a galléros páviánok szociális életét, berendezkedését és hierarchiáját.

Ugyanez zárt helyen (állatkertben) a következő videón látható remekül: www.youtube.com/watch?v=jGUmnLMIT3Y&list=UUq-fXSb7MGYS8wzOW01yKYg

Messzemenő következtetéseket levonni ennyiből természetesen nem lehet, hisz az adott egyed viselkedése a csoporton belül, az, hogy az egyedet szülőanyja vagy ember nevelte-e szintén komoly befolyásoló tényező egy ilyen komoly társas közösségben, mint a galléros páviánoké... nem törvényszerű pl. az sem, hogy a hímek elorozzák az összes ételt háremük tagjai elől, ahogy azt pl. a Budapesti Állatkertben teszi a még nem teljesen kifejlett (így még sokat tanuló és szocializálódó), de legnagyobb termetű és legidősebb életkorú hím pávián.

Lásd az ellenpéldát: www.youtube.com/watch?v=DIexOP9PF98

A rend megteremtése, a veszekedések és viták rendezése, a külső fenyegetettségtől való csapatvédelem azonban mindenképpen a hím (háremtartó) feladata, úgy a természetben, mint állatkerti körülmények között egyaránt.