Pepe, a házsártos öregúr

2015.03.14 17:47

Pepe egy 26 esztendős Southern pig-tailed macaque, mely magyar nyelven annyit jelentene, hogy „déli disznófarkú makákó” (mivel egészen pici, kurta farka van, mint a malacnak, amelyik a mesében túr). Magyarul Emsemakákóként ismert és hazai állatkertekben nem is igen tartott (a Debreceni Állatkertben és az Abonyi MagánZoo-ban tekinthetők meg), az IUCN Red List-je alapján „sebezhető” (VU: Vulnerable) faj.

A faj várható élettartama a vadonban megegyezik Don Pepe (nem a pizzéria!) jelen életkorával, de fogságban a realitás még akár bő 10 évet tartogathat számára.

 

Forrás: blikk.hu

 

Sorsáról és a Noé Állatotthonba kerülésének körülményeiről bővebben olvashattok a Noé Állatotthon honlapján: https://www.noeallatotthon.hu/linda

 

Pepe Kőszegről, Kámán István ún. "madárkórházából" került a fővárosba, aki a hajdani kínai konzultól kapta a „sapkás makákóként” emlegetett élőlényt (engedély nélkül tartva azt), s halála után özvegye már nem tudta megfelelően ellátni Pepét (a "hivatalos" álláspont és hír alapján).

Az öreg, beteg, rendkívül rossz körülmények között, a hidegben sínylődő emsemakákó megmentésére a Noé Állatotthon sietett, s immáron másfél éve (2013. ősz vége óta) él a 17. kerületi menhelyen.

 

Pepe se nem szép, se nem kedves, a rend és a tisztaság megtartása sem a legerősebb oldala, mégis van benne valami bájos és szerethető, hisz egy igazi egyéniség, akinek kijutott a rosszból és soha nem ismerhette meg fajtársait, nem élhetett majomként.

A szemkontaktust alapvetően kerüli, de folyamatosan figyel a hatalmas szemeivel, néz jobbra-balra, monitoroz mindent és mindenkit, aki a közelében van, de érdeklődését leginkább az étel köti le. Amolyan Gombóc Artúr ő makákóban, jöhet minden, ami kerek, szögletes, töltött vagy töltetlen, ét- vagy tejcsokoládé... pontosabban, szeretné ő a csokit, de az túlzottan felpörgeti, imádja viszont a magokat, ill. jelenleg a kedvence a mogyoró, a datolya, a szőlő, valamint a gyógyszerét csak pudinggal vagy krémtúróval hajlandó bevenni, s mostanában jó minőségű kutyatápot is kap, mert kicsit lefogyott az utóbbi időben, így állatorvosa megengedte számára a nassolást – tudtam meg „pótmamájától”, Almától.

 

Pepe nasi

 

Szegény Pepe nagyon ízületes, jobb hátsó lábát lényegében használni sem tudja, kis szőre olyan, mintha most jött volna az aktuális sugárkezelésről vagy kemoterápiáról, veséje, mája és a fogai sem a legtökéletesebbek, de alapvetően boldog és láthatóan nagy szeretetben, törődésben él, még ha társtalanul is. (Kinti, számára meglehetősen tágas, füves, villanypásztorral védett kifutóját 2015 nyár végén vehette birtokba.)

 

Mint minden makákó, ő is nagyon sértődékeny és folyamatosan kommentálja, ha egy falat ízlik vagy nem tetszik neki, tehát két esetben morgolódik: ha kell, ha nem. Ha jóllakott, mint egy óvódás, akkor kevesebbszer hallatja a hangját.

Aranyos volt, hogy ismeretlenül tőlem is elfogadta kézből a datolyát hosszú, zongorista ujjaival, finom puha kezecskéjével.

 

Forrás: Fejér Bálint, borsonline.hu

 

Gondoltuk, hátha sikerül picit ingergazdagabbá tenni a környezetét, vittünk neki olyan játékokat, amiket még nem próbáltak ki vele a Noé Állatotthonban. Mivel a labdák és plüss figurák hidegen hagyják „der alte”-t, ezért a csörgő-zörgő, valamint építőjáték típusú, kézügyességet igénylő megoldásokat választottuk, de természetesen semmire sincs garancia, lehet, hogy semmi sem kelti fel a házsártos öregúr érdeklődését.

 

Pepe játékok

 

Mint megtudtuk Almától, Pepe adott esetben „újrahasznosítja” az ürülékét, akár „fegyverként használva” azt, a férfiakat pedig határozottan nem szereti.

Ezen vonás teljes mértékben áll a fogságban tartott cerkófmajomformák azon hím egyedeire, akik hárem vagy pár nélkül élnek, ill. nem kifejezetten sikeresek saját háremükben. Ekkor az egyedek agressziót mutatnak általában a férfiak (hímek) és kifejezetten a partnernőjüket megérintő, átölelő férfiak irányába. Ezt a viselkedésformát produkálja Pepén (makákó) kívül pl. a Fővárosi Állatkert hím aranyhasú mangábéja, Tukal és az egyesült államokbeli Tiger World-ben élő Monk nevű galléros pávián is (https://www.youtube.com/watch?v=rjtcT-18DcM), aki meglehetősen abnormális előélettel került az állatkert gondozásába.

 

Reméljük, mielőbb kitavaszodik (úgy igazán), hogy Pepe sütkérezhessen a kinti kifutójában a szabadban, ami majd jót tesz az öreg csontjainak és fáradt ízületeinek, s nézegetheti a szabadon kószáló disznókat, lámákat, kutyákat, kecskéket, ludakat stb., s persze a „homo sapiens” fajhoz tartozó egyedeket... biztos talál majd okot a morgolódásra kint is, ami a makákók éltető ereje :-)

 

Videók Pepéről:

Visited Pepe (Macaque) at Noah's Ark Animal Shelter Foundation

Pepe (Southern pig-tailed macaque) and Alma (his beloved "sitter")

"Hm... Hm..." Pepe always talking and wants to eat (southern pig-tailed macaque)

Pepe got dates (Southern pig-tailed macaque at "Noah Foundation")