Szuper bulival köszöntötték gondozói a 35 éves Golo gorillát!

2015.09.28 16:49

A Fővárosi Állat- és Növénykert gorillacsapatának ezüsthátúja, Golo (vagy Papa) vasárnap ünnepelte 35. születésnapját. Az állatkert rendhagyó módon, Golo gondozóinak kezdeményezésére egy hatalmas és finom tortával, egy általuk készített labdával és egyéb meglepetésekkel köszöntötték az ünnepeltet, sőt, még kifutóját is szépen feldíszítették.

Az eseményen jelen volt az RTL klub és az ATV híradója is.

 

Papa, alias Golo, kb. 195 kg-os hím (picit kisebb társainál, a kifejlett hímek mérete 200-220 kg között „normális”), aki 1980. szeptember 27-én született a stuttgarti Wilhelma Állatkertben, ahol kézből nevelt gorillaként töltötte első baba évét. Stuttgartból Zürichbe került, majd 10. életévéhez közeledvén, 1989 tavaszán érkezett a Budapest Zoo-ba. Golo nem egy csapodár személyiség, négy gyermeke közül háromnak Liesel (Mama) az édesanyja, utolsó fia, az 5,5 éves „öntudatos” kis Bongo N'yaoundától van.

Az 1992-ben született Dango és a 2000-ben napvilágot látott Ebobo ma már szintén családfők, ahogy az 1996-os születésű Gorka is anyuka, így Mama és Papa már többszörös nagyszülők is, még ha tőlük távoli kertekben (Sanghaj, Madrid és Barcelona) is élnek tovább csemetéik.

 

Golo és a születésnapi torta

 

A gorillák fogságban reálisan kb. 45 évig ének (szerencsés esetben néhány évvel tovább). „Hópehely” (Snowflake) a híres barcelonai albínó gorilla 42 évesen, bőrrákban hunyt el, s 22 utódot nemzett. A jelenleg élő legidősebb gorilla egy hölgy: Colo, a Columbus Zoo lakója, s 59 esztendős!

 

Golo 10 esztendős korában

 

Golo már nem fiatal, több egészségügyi problémája is van, így pl. a 32 éves korában átélt stroke következményeként (mely sajnos nem egyedülálló a fogságban élő ezüstátúaknál) kialakult látóideg-sorvadás és részleges retina leválás, melynek következményeként látása erősen romlott (mivel nagyon jól ismeri a belső kifutó terepviszonyait, ezért ez a látogatóknak nem tűnik fel), így az élelmet nehezebben találja meg, valamint ízületi problémái is vannak korából fakadóan. Jó hír, hogy az elmúlt hónapokban – ránézésre – kb. 10 kg-ot hízott!

 

A Papa napjainkban (Fotó: Dálnoki Judit)

 

Vasárnap az emberszabásúak házában a látogatóknak szóló programokkal, arcfestéssel és kézműves foglalkozásokkal várták az érdeklődőket, de a nap fénypontja a 16 órakor megrendezésre került tortás köszöntés volt!

Golo piskóta alapú, túrós-mézes-gránátalma krémes gyümölcstortáját gondozói készítették el és díszítették 35 szál ropival. Amikor Papát először egyedül átengedték a bulitérré alakított kifutóba, egy pillanatra megszeppent, nem értette, hogy mi történik, majd beleharapott a tortába – természetesen nekünk, nézőknek háttal állva.

 

"Béna" videóim a tömegből:

Gorilla Golo 35. Birthday Party (Budapest Zoo)

Golo eats his birthday cake (Budapest Zoo)

 

Közben a család többi tagja izgatottan és kíváncsian leste, mi lehet ez a nagy felhajtás? Iringa különösen érdeklődő volt, de N'yaounda is két lábra állva, úgy ágaskodva érdeklődött. Amikor eljött a pillanat a többiek számára is a buliba való bekapcsolódásra, egy éles visítás miatt Papa felugrott a torta mellől, s mint egy rendes férfiú, rohant ki megnézni, hol és miért kell rendet tenni, majd már együtt tértek vissza a szülinapi zsúrra.

 

A karcos és emberi tekintetű Golo, kinek szigorú nézése mögött gyengéd lélek lakozik

 

Golo tortáját javában ő maga „burkolta be”, de Iringa – aki inkább Papa leányaként, nem asszonyaként éli hétköznapjait, és jókat kergetőzik a Mamával, mint „fogó” – megragadott belőle egy emberes darabot, amit le is ejtett annak rendje és módja szerint a megkent felére (ahogy a viccben vagyon: nem ő volt a hibás, bizonyára, a rossz fele lett megkenve a tortának). A család egyetlen tagja sem maradt édesség nélkül, a gorillák gondozói, – a teljesség igénye nélkül – Betty és Marcsi készítettek kisebb tortát és ajándékcsomagokat a többi fekete gyönyörűségnek is.

 

Nagyon jó volt részese lenni nézőként eme rendhagyó eseménynek, melyet az ünnepelt és családtagjai láthatóan rendkívül élveztek, gazdagabbá téve napjukat és életüket. Reméljük, nem marad el a folytatás, hisz az év hátralévő része olyan izgalmakat tartogat még, mint pl. a Halloween és a karácsony!

 

Köszönjük az emberszabású gondozók lelkiismeretes, lelkes és szeretetteljes munkáját és a szép születésnapi megemlékezést!