„The Holocaust never ended...

2015.07.27 21:08

... it only changed species.” Azaz, „a holokauszt soha nem fejeződött be, csak a fajok változtak”. Jóllehet, ma a kozmetológiai kísérletekhez már nem alkalmaznak majmokat, de emberszabásúak még napjainkban is részt vesznek az USA-ban pl. hepatitis kutatásokban, makákók pedig több európai kutatóintézetben is a maláriától kezdve a HIV-en át az influenzáig, TBC-ig megannyi inhumánus beavatkozást szenvednek el – a Texas Biomedical Research Institute közel 2.000 páviánjának felhasználási területéről pedig szinte semmit sem tudunk, megkeresésemet a vállalat ignorálta...

A non-human primates, közte emberszabásúak és makákók laboratóriumi felhasználásáról korábban már részletesebben is beszámoltam: https://babybaboons.webnode.hu/news/about-the-facts-chimps-and-baboons-in-the-human-research/ és megannyi megrázó fotót, videót itt is megtekinthettek róla: https://www.pinterest.com/csillafrank/monkeys-in-the-front-line/

 

Az EU-s szabályozás alapvetően szigorúbb, mint észak-amerikai testvére. Az Európai Unió törvényileg tiltja a kozmetológiai és medicina jellegű állatkísérleteket a végtermékek esetében, ami viszont nem jelenti azt, hogy a komponensek hatásainak vizsgálatára ne vonnának be állati alanyokat, hisz a toxinok (mérgező anyagok) hatását élő szervezeten szükségszerű tesztelni. Ezen alanyok kb. 45%-a ma már egér, 40%-a patkány, a fennmaradó 15% pedig hal, kétéltű, madár, nyúl, kisebb számban kutya, macska, sertés, törpesertés, és kivételes esetekben selyemmajom vagy makákó.

Bár, Magyarország távolról sem sorolható a legfelvilágosultabb nemzetek közé, a magyar szabályozás még az unióstól is jóval szigorúbb a kísérleti célú alkalmazások tekintetében: https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300040.KOR , s kijelenthető, hogy mindazon kozmetikai termék, mely Magyarországon és magyar gyártó által készítetten kerül a polcokra, nem esik át állati tesztelési fázison (ezt a legtöbb esetben önkénteseken végzett tesztelésekkel helyettesítik).

 

A „non tested on animals” termékfelirat azonban még nem garancia arra, hogy a cég „cruelty-free” (rövidítése: CF). A felirat azt jelenti, hogy a kész terméket már nem tesztelték állatokon, de a termék összetevőit, alapanyagait a beszállítók viszont tesztelhették. A „cruelty-free” magyarul kb. annyit jelent, hogy „mentes a kegyetlenségtől”, azaz, a termék előállítása, kifejlesztése miatt nem szenvednek állatok (sem közvetlen, sem közvetett módon!). A CF feltüntetésének esetében sem a nyersanyagokat, sem az összetevőket nem tesztelték állatokon, sem a forgalmazó-gyártó cég, sem pedig semmilyen harmadik fél. (Állati eredetű nyersanyagot a termék ettől még tartalmazhat pl. méhviaszt, lanolint stb.) A vegán termékek nemcsak CF termékek, de állati eredetű nyersanyagokat sem tartalmaznak.

 

Cruelty-free, állatokon nem tesztelt termék pl. az AHAVA, Dr. Hauschka Skin Care, Erno Laszlo, Verona, Gigi Laboratories, Ilona Skin, Ilcsi, LUSH Cosmetics, Anaconda, Helia-D, Orly, Sun Ozon (Rossmann sajátmárkás termék) vagy a Marc Jacobs Beauty.

 

PETA logó

 

A multinacionális női FMCG gyártók szinte mindegyike tesztel állatokon, így érdemes elgondolni pl. a kísérleti nyuszi bőrét, szemét, életkörülményeit, szenvedéseit stb., amikor az ember leemeli a drogéria polcáról az adott rúzst, arckrémet stb., s mérlegelni, megéri-e ez a termék a meghozott áldozatot – ér-e ennyit a szépség? Te döntesz!

 

Akik tehát tesztelnek/teszteltek állatokon (a teljesség igénye nélkül): Coty (Playboy, Adidas, Calvin Klein, Manhattan, Rimmel, Miss Sporty), Johnson & Johnson (Ambi, Carefree, Clean and Clear, Neutrogena), Artdeco, Siseido, Avon, Bioderma, L'Oréal (Clinique, Garnier, Giorgo Armani, L’Occitane, Maybelline, Ralph Lauren, Yves Saint Laurent), Unilever (Axe, Dove, Rexona, Signal), Estee Lauder, M.A.C. (Estee Lauder tulajdona), GlaxoSmithKline (Corega, Aquafresh, Paradontax, Sensodyne), Dolce & Gabbana, Dr. Scholls, Beiersdorf (Eucerin), Forever Living Products, NuSkin, Procter & Gamble (Head & Shoulders, Olay, Old Spice, Pantene), Lancome, Oriflame, Yves Rocher, Zewa.

 

A PETA aktuális listáját itt tekintheted meg: https://features.peta.org/cruelty-free-company-search/index.aspx