Tisztázandó kérdések: hol is él a galléros pávián?

2015.01.28 19:35

Folyamatosan csekkolom, hol áll a galléros páviánok belső kifutójának építkezése. Már tavaly ősszel, lassan ötödik hónapja, hogy megkezdték a munkálatokat, de láthatóan, messze még a vége. Bentre megérkeztek a héten a rácsok és tegnap, ill. ma a külső biztonsági kapun dolgoztak a munkások. Ezzel együtt, úgy saccolom, hogy előbb lesznek kiengedve a remélhetően hamar jövő tavaszi időjárásba a gallérosok, mint ahogy elkészül eme új belső kifutó.

 

Az új belső kifutó bejárata a Budapest Zoo-ban (saját kép)

 

Addig is, tisztázzuk azon egyszerű kérdést, hol élnek szabadon a galléros páviánok?

A válasz egyszerű: az egyetlen Papio genus-ba tartozó pávián fajról van szó, mely Afrika területén kívül az Arab-félsziget egy pici részén is megtalálható, mely Szaúd-Arábia Vörös-tenger mentén húzódó hegyvonulatát jelenti (azaz: délnyugat Szaúd-Arábiát; a Mekka-Media autópálya mentén sok gallérost lehet látni, kb. addig merészkednek be a helyekből), valamint Jemen nyugati és délnyugati határvidékét (itt a Jebel Bura Nemzeti Parkban láthatók szabadon gallérosok).

Afrikának kizárólag a keleti területein találhatóak meg, biztosan élnek Eritreában és Dzsibutiban, továbbá Szudán délkeleti részén és egy kis területen Etiópia Dzsibutival határos területén. (Nem kizárt, hogy Szomália szintén Dzsibutival határos vidékén kis példányszámban lehetnek.)

 

Tájékoztató tábla a Budapest Zoo-ban (saját kép) - megjegyzendő: a szülők legtöbbször el sem olvassák gyermekeiknek, hogy milyen állatot látnak. A szibériai tigris előszeretettel válik oroszlánná, a perzsa leopárd tigrissé. A galléros pávián legtöbbször piros seggű pávián szokott lenni, míg a sörényes juh hegyi kecske vagy zerge. Hildát, a 45 éves, tavaly novemberben "eltávozott" sziamangot csimpánzként azonosították, az aranyhasú mangábé pedig pávián a leggyakrabban... ezek után a gyerekektől, a következő generációtól sem kell elvárnunk sokat...

 

Ezen területeken kívül másutt nem él galléros pávián a természetben, tehát a Fővárosi Állat- és Növénykertben kihelyezett térkép rossz (azon már látható az Anubisz- (részben, ők délebbre is megtalálhatók) és a Guineai páviánok elterjedési területe is).

Természetesen – jóllehet, megfér egymás mellett – a sörényes juh és a galléros pávián a vadonban nem találkozik egymással, hisz életterületük földrajzilag másutt található.

Az ún. hibrid zónák mindig két faj földrajzi elhelyezkedésének találkozásánál jönnek létre, így létezik egy keskeny sáv Szudán (és talán Etiópia) területén, ahol az Anubisz páviánok találkoznak galléros rokonaikkal, ám az ilyen frigyből született utódok kevésbé sikeresek, hisz a két faj szociális berendezkedése nagyban eltér egymástól.

 

A galléros páviánok természetvédelmi státusza (IUCN Red List) változó, a nem fenyegetett (LC) és a mérsékelten fenyegetett (NT) besorolás között mozog bizonyos időszakonkét változva, melyet 2 évente korrigálnak. Összevetett becsléseim alapján 800.000 egyednél nem él több szabadon az említett országokban, túlnyomó többségük, 350-360.000 egyed pedig Szaúd-Arábiában található. (A második legjelentősebb kolónia feltehetően Eritreában van, mely lényegében az egyetlen terület, ahol a faj - díjazás ellenében, melynek mértéke 1.000 és 1.500 dollár között mozog - megfigyelhető és kutatható.)

 • Anubisz pávián: nem fenyegetett (LC)
 • Guineai pávián: mérsékelten fenyegetett (NT)
 • Sárgás babuin: nem fenyegetett (LC)
 • Medvepávián: nem fenyegetett (LC)

 

FYI (emberszabásúak): 

 • Borneói Orangután: Veszélyeztetett (EN)
 • Szumátrai Orangután: Kritikusan veszélyeztetett (CR)
 • Közönséges csimpánz: Veszélyeztetett (EN)
 • Bonobó: Veszélyeztetett (EN) (szabadon élő példányszáma indokolná meglátásom szerint a CR státuszt)
 • Nyugati síkvidéki gorilla: Kritikusan veszélyeztetett (CR)
 • Keleti síkvidéki gorilla: Kritikusan veszélyeztetett (CR)
 • Hegyi gorilla: Kritikusan veszélyeztetett (CR)

 

FYI (Cerkófmajomformák közül néhány):

 • Aranyhasú mangábé: Hiányosak az adatok (DD) – a faj csak a Kongói Demokratikus Köztársaságban él szabadon, vélelmezhetően Veszélyeztetett (EN) lehetne.
 • Mandrill: Sebezhető (VU)
 • Drill: Veszélyeztetett (EN)
 • Dzseládapávián: nem fenyegetett (LC)
 • Csuklyás cerkóf: Sebezhető (VU)
 • A legtöbb makákó nem fenyegetett (LC), de pl. a Berber-makákó, az üstökös makákó, a szerecsenmakákó és az oroszlánfejű makákó veszélyeztetett (EN), az Emsemakákó, a barnalábú makákó, a Heck-makákó, a szürkefarkú makákó, a medvemakákó és az oroszlánmakákó sebezhető (VU), a mentawai-szigeteki makákó pedig kritikusan veszélyeztetett (CR).