Történelmi pillanat a budapesti páviánoknál

2015.09.07 19:58

Bő egy esztendős „munkám” legszebb eredményét ma tapasztalhattam meg a Budapest Zoo galléros páviánjai között. 5 éves Maszatkámat múlt héten baleset érte, és popsija csúnyán megsérült. Ma már sokkal szebb állapotban leledzik, a kifordult sérülés elhalt, fekete sebnek látszó megjelenést öltött. Szerencsére a kicsi lány közérzete és étvágya kiváló, s mindig örömmel „rongyol” felém, ha megpillant. Ma sem volt másképp, hisz tudja, hogy mindig kedveskedem neki egy kis finomsággal (áfonya, mogyoró, mazsola, papaya, müzli vagy gabonapehely), mely a páviánok táplálékának része fogságban.

 

A fogságban tartott állatok mindegyikének szinte közös vonása, hogy a hierarchia tetején álló domináns egyed és a rangsor legvégén kullogó, magányos, gyenge egyed keresi leginkább az ember társaságát, mintegy hiányt pótolva, űrt kitöltve, érzelmi kötődéseket keresve. Így lettünk „cimbik” Maszatka és én... s mivel Maszatka esetében célom nem a csoportban betöltött helyének megváltoztatása volt, hanem az életminőségének emelése, ennek okán a basa szerepét betöltő Rezsőt is „meg kellett vásárolnom”, s neki is kell kedveskednem (olykor a többieknek is, hogy az egyensúly ne bomoljon meg, ne fogalmazódjon meg kiközösítési szándék a megkülönböztetés miatt).

 

Maszatka (2015. szeptember)

 

Maszat popsi sérülése annak okán aggasztott, hogy éppen ivarzik is, így hátsója sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve, mintha nem tüzelne. S Rezső jár is mögötte serényen, sűrűn magáévá teszi, vagy legalábbis szeretné. Jelenlétem csak fokozza Rezső Maszatra való „ragadását”, mert tudja, hogy Maszatnak akarok „boldogságot” adni, amit persze ő is meg szeretne szerezni. Jóllehet, a rendszert ismeri, ha Maszat elvisz egy csomagot, biztosan kap egyet ő is, így nem kell a leány után erednie.

 

Ma is sikerrel járt a feneketlen bendővel megáldott, őszülő halántékú Rezsi, ám történt valami, ami teljesen váratlanul ért. Oly annyira, hogy még a telefonomhoz sem nyúltam, hogy levideózzam a történéseket!

Maszat jött-ment, próbálta Rezsőt elcsalni tőlem távol, de Rezső szorosan a nyomában volt és sasolt, miközben meg-meghágta a nőstényt, ill. többször megkísérelte az aktust, de Maszat nem hagyta magát és odébb állt. Persze, Rezső sem adta fel.

Odaadtam Maszatkának kedvenc csodacsomagját, és Rezső is ugrott érte, de hagyta, hogy azt végül Maszat vigye el. Oly annyira hagyta, hogy a kislány el sem futott vele a szikla tetejére, hanem lent marad, és helyben fogyasztotta el a csemegét. Természetesen Rezsőnek is adtam a nagyvonalúsága okán, melytől totál elájultam. A férfiú odament Maszat mellé, és saját food-base enrichment-jét Maszat mellett ette meg. Majd amikor végeztek, közel jött hozzám Maszat, Rezső követte, és elkezdte kurkászni Maszatot. Eme történelmi pillanat nagyon meghatott. Szemügyre vette a Maszatka popsiján lévő fekete sebet, és amennyire tudta, megtisztogatta. Maszat békésen tűrte a kurkászást, lefeküdt, de közben fel-fel „kacsintgatott” rám, aki nyugalomra intette, hogy maradjon fekve, mert nagyon nagy dolog, ami most történik.

 

Rezsőke (2015. szeptember)

 

Természetesen nem gondolom azt, hogy ez gyökeres változásokat hozó cselekmény volt, noha Rezsőt szűk másfél év alatt két alkalommal láttam Babócát kurkászni, aki a kedvenc nősténye. Soha egyetlen más egyed tisztogatását nem tette még meg. Hogy ennek szemtanúi voltak a többiek, az nagyon sokat jelent, mert az egyed életminőségét, szociális kapcsolatait nagyban erősíti és jobbítja, de az eddig elvezető út ne feledjük el, csodacsomagokkal volt kikövezve, mellyel jól kellett sáfárkodnia Maszatnak (megosztani Babócával, Dezsővel, átengedni Rezsőnek) és nekem is (mikor adhatok csak Maszatnak, mikor kell adnom Rezsőnek, s mikor mindenkinek), hogy megélhessük eme valóban csodálatos pillanatokat.

Reménykedem, hogy Rezsőnek (aki abszolút hallgat a nevére, hívásra oda is jön, a megdorgálást érzékeli a hanglejtésből, mindig örömöt akar szerezni azzal, hogy elkapja a jutalmakat, melyet tőlem tanult, s melyet ma már szinte teljes biztonsággal tesz) teljesen tisztán „átment” az a tény, hogy Maszathoz és Maszatért megyek, s ha nem viselkedik „rendesen” a kislánnyal, akkor nem lesz többé csidi-csudi-csemege. Hogy mind szeressük egymást, mindannyiunk érdeke életünk szebbé tétele okán.